Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γιώργος Κατσής: «Γράψτε κι άλλο!»

Για μια «ακραία, ρομαντική και απλήρωτη προσπάθεια των συντελεστών της παράστασης για ένα καλύτερο, προσωπικό και πιο ειλικρινές θέατρο, μία απόπειρα να δοκιμαστούμε εκεί που δεν μας ζητά κανείς, αφιερωμένη σε όσους πλέον «δεν μπορούν να γράψουν…»

μιλά στο artplay.gr ο Γιώργος Κατσής, γνωστός από το περσινό «Στεν» μαζί με τον Κων/νο Πλεμμένο και άλλες συμμετοχές, με αφορμή τη νέα σκηνοθεσία του «Ο Θείασως πέζη Κάφκα», βασισμένη στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ανακοίνωση σε μια ακαδημία» σε μετάφραση Κώστα Προκοπίου, από 16 Μαΐου στο Bios. Ο Γιώργος, κατά κόσμον Τζούλιο, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και να προτρέψει τους ομοτέχνους του αλλά και τον καθένα από εμάς: « Γράψτε κι άλλο»!

 

«Bασισμένοι/η στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ανακοίνωση σε μια ακαδημία», ένα κείμενο που με τα περισσότερα μέλη του ΘΕΙΑΣΟΥ αποφασίσαμε συμμαθητές ακόμη στην σχολή του Εθνικού να ασχοληθούμε όταν «βρούμε διέξοδο», και να ΄μαστε, τρία χρόνια αργότερα, που τηρούμε τον λόγο μας. Για μένα, είναι το ίδιο λιμάνι που έχω αποφασίσει να επιστρέφω, είτε μία το λέμε «Στεν», είτε φέτος που το λέμε «Ο Θείασως πέζη Κάφκα», είτε το πούμε κάτι άλλο του χρόνου ή σε δύο ή σε δέκα χρόνια. Είτε δύο ηθοποιοί, είτε πέντε, είτε μόνος. Για την γραφή του Κάφκα, δεν ξέρω αν είμαι ικανός να συντάξω κατάλληλα την σπουδαιότητά της σε λίγες σειρές, ή και πολλές απ’ όσο σκέφτομαι, ειδικά όταν αυτή κουβαλά την ακραία, ρομαντική και απλήρωτη προσπάθεια των συντελεστών της παράστασης για ένα καλύτερο, προσωπικό και πιο ειλικρινές θέατρο σήμερα. Εποχή σαν κι αυτήν που έπεισε τον Κάφκα πως τα γραπτά του δεν άξιζαν αρκετά για να τα εκδώσει όσο ζούσε, και που πείθει αμέτρητους ακόμη να πάρουν την φωνή τους στον τάφο. Πρόκειται για μία απόπειρα να δοκιμαστούμε εκεί που δεν μας ζητά κανείς να το κάνουμε πλέον στην δουλειά μας, αδημονούμε, όμως, ταπεινά, να φτάσουμε τα σαράντα για να μας θεωρήσουν νέους καλλιτέχνες ή να κανιβαλίσουν την παρούσα ηλικία μας στον τύπο για συμφέροντα ποτέ δικά μας. Μέχρι τότε, παρουσιάζουμε υπό αριστερή κυβέρνηση τον λόγο για την αιχμαλωσία, εξέλιξη και εκπαίδευση ενός πιθήκου στον δυτικό πολιτισμό μέσα από πέντε συμμετέχοντες ενός καλλιτεχνικού διαγωνισμού, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν…την «διέξοδο». Αφιερωμένη σε όσους πλέον «δεν μπορούν να γράψουν…». Γράψτε κι άλλο.

Εκ μέρους του ΘΕΙΑΣΟΥ

Γιώργος Κατσής (ή Τζούλιο).

 

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Νίκος Πανταζάρας