featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Για τους χαρακτήρες που συναντάς σε ένα παρακμιακό σινεμά»

«Το Flick είναι ένα έργο που απ’ όταν το πρωτοδιάβασα μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να γεννάει μέσα μου σκέψεις και συνδέσεις», ομολογεί στο artplay.gr ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με αφορμή τη σκηνοθεσία του στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Άνι Μπέικερ, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο skrow. «Ο λόγος, όμως, που το διάλεξα ήταν οι χαρακτήρες που συναντάς σ’ αυτό το παλιό σινεμά, στο οποίο διαδραματίζεται το έργο. Οι τρεις υπάλληλοι, ο Σαμ, η Ρόουζ και ο Έιβερι, καθαρίζουν την αίθουσα του κινηματογράφου, μόλις αποχωρίσει το κοινό, σκουπίζουν τα πεταμένα ποπκόρν και τα σακουλάκια από τσιπς, κόβουν τα εισιτήρια, ετοιμάζουν τον προτζέκτορα, κάνουν την ταξιθεσία αλλά περνάνε και πολύ χρόνο μαζί. Το Flick είναι ένα έργο στο οποίο δε συμβαίνουν σπουδαία και μεγάλα γεγονότα. Ο Σαμ στην πρώτη σκηνή του έργου διδάσκει το νεαρό μετανάστη Έιβερι που μόλις έχει πιάσει δουλειά στον παρακμιακό κινηματογράφο “Flick” πώς να κρατάει την σκούπα και πώς να κουνάει τα χέρια του για να σκουπίζει πιο αποτελεσματικά. Αργότερα η Ρόουζ, η υπεύθυνη του προτζέκτορα, μαζί με τον Σαμ βάζουν τον νεαρό στο «κόλπο» και του εξηγούν πώς κλέβουν λίγα χρήματα, σε κάθε βάρδια, από το ταμείο, χωρίς να τους παίρνουν είδηση. Ο Έιβερι προσπαθεί να οργανώσει μια κρυφή, μεταμεσονύκτια, ιδιωτική προβολή της ταινίας για τους υπαλλήλους. Ενώ σε μια άλλη σκηνή ο Σαμ και ο Έιβερι παρακολουθούν στο Facebook ένα βιντεάκι με ένα μπουκάλι που μιλάει σε μια γυναίκα και γελάνε. Το Flick είναι ένα έργο που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές προσπαθούν να υπάρξουν μέσα σ’ έναν εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας παρακμιακός κινηματογράφος, που ακόμα δεν έχει υιοθετήσει ψηφιακά μέσα και παίζει ταινίες που έχουν απομείνει στην αποθήκη σε σελιλόιντ. Οι τρεις χαρακτήρες ανήκουν σε μία μικρομεσαία κοινωνική τάξη που παλεύει για τα προς το ζην. Άνθρωποι που επιβιώνουν μέρα με τη μέρα και που το μέλλον τους δεν είναι καθόλου σίγουρο. Το κέντρο της ιστορίας είναι η φιλία. Πώς αυτή γεννιέται, ζωντανεύει και πώς οι δυσκολίες της καθημερινότητας σιγά-σιγά την φθείρουν και την κάνουν να μοιάζει με βάρος. Είναι άνθρωποι απλοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χαρακτήρες που συναντάς στον δρόμο σου καθημερινά. Τους απασχολούν  όμως, πράγματα πολύ σημαντικά. Θέλουν να υπάρξουν, να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους, να αποκτήσουν την ελευθερία τους και το πιο σημαντικό, να καταφέρουν να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλον πραγματικά, χωρίς στερεοτυπικούς ρόλους που όλοι χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την καθημερινότητα και από τις συναναστροφές μας.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (2004) έργο της σπουδαίας Αμερικανίδας Άνι Μπέικερ που ανεβάζουμε στο Skrow στις 13 Μαρτίου, είναι ένα κείμενο που προσφέρεται για να αναπτυχθεί μια δουλειά που με ενδιαφέρει πολύ. Ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται μια ιστορία επί σκηνής μέσα από τις σχέσεις των προσώπων και ειδικά, όταν η ιστορία που παρακολουθούμε είναι οι ίδιες οι σχέσεις και όχι κάτι άλλο. Όλα τα γεγονότα του έργου είναι, απλώς, αφορμές για να εξελιχθούν οι συνδέσεις ανάμεσα στα πρόσωπα και τα ίδια τα πρόσωπα ωριμάζουν και αλλάζουν μέσα από αυτή την διαδικασία. Αυτός είναι ένας τρόπος δουλειάς στον οποίο πιστεύω πολύ στο θέατρο. Ο τρόπος με τον οποίο ένας ηθοποιός φωτίζει τον συμπαίκτη του και φωτίζεται από εκείνον. Δεν πιστεύω στις ατομικές ερμηνείες αλλά στις ερμηνείες που χτίζονται αργά και σταδιακά μέσα από τη σκηνική αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το πιο ουσιαστικό εργαλείο του θεάτρου. Και όταν όλα προκύπτουν μέσα από τον μαγικό κόσμο που οι ηθοποιοί δημιουργούν επί σκηνής, το θέατρο μπορεί να γεννήσει εικόνες πιο δυνατές και από αυτές του κινηματογράφου».

Βασίλης Μαυρογεωργίου

Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιάννης Σοφολόγης

Ταυτότητα

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Μουσική: Γιάννης Σορώτος

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή, Σοφία Καρρά

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Μιχάλης Πανάδης, Σωτήρης Τσακομίδης

 

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Από 13 Μαρτίου έως 12 Απριλίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Τιμές εισιτηρίων: 13€ γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8€ ανέργων/ΑΜΕΑ

Διάρκεια: 110 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/2lUz7C7

 

Στο site: www.skrowtheater.com

Στο τηλέφωνο: 2108938111

Στο δίκτυο καταστημάτων: Public

Στο ταμείο του θεάτρου: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 17:00–20:00

 

skrow theater

Αρχελάου 5, Παγκράτι

210 7235842