Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Σπύρος Κουβαράς : «Ο αγώνας προς την κορυφή φτάνει για να γεμίσει μια ανθρώπινη καρδιά»

«Η παράσταση που θα παρουσιάσω με την ομάδα μου στο Θέατρο Ροές αντλεί υλικό από το δοκίμιο Ο μύθος του Σίσυφου του Αλμπέρ Καμύ, ένα δοκίμιο στο οποίο ο συγγραφέας ερμηνεύει τη μοίρα του ήρωα ως μεταφορά για το παράδοξο της ανθρώπινης κατάστασης, ως αντίφαση ανάμεσα στον εγγενή παραλογισμό της ματαιότητας και το ανθρώπινο μεγαλείο», αναφέρει στο artplay.gr ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς που ανεβάζει στις 23, 24, 30 και 31 Μαρτίου, με την ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748, την νέα του δημιουργία SISS / PHUSS: while you carry time our bodies hold history.

«Ο Καμύ υποστήριζε ότι ο Σίσυφος την στιγμή της καθόδου του, όταν έχει τελειώσει με το σπρώξιμο του βράχου, πριν χρειαστεί να ξεκινήσει πάλι απο την αρχή, γεύεται μια σύντομη στιγμή ελευθερίας καλώντας μας να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο. Μέσα σε αυτή την προτροπή θεωρώ ότι κρύβεται ένα βαθύτερο, επαναστατικό, νόημα το οποίο συγγενεύει θα μπορούσα να πω  και με την Καβαφική Ιθάκη: Ο ίδιος ο αγώνας προς την κορυφή φτάνει για να γεμίσει μια ανθρώπινη καρδιά.

Έννοιες όπως ανυπακοή, επαναστατικότητα, υπέρβαση, ελεύθερη βούληση και αυτοσυνείδηση, αποτελούν αφετηρία δημιουργίας της παράστασης και το έργο, σε κάποιες στιγμές του, εστιάζει στην στωικότητα του σύγχρονου ατόμου που ενώ βιώνει την αξιακή και ηθική συντριβή στην δραματική αρένα της εποχής, εξακολουθεί να ελπίζει. Νομίζω άλλωστε ότι η μυθολογία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής ανάλυσης.

Ωστόσο, επειδή ως χορογράφος, μου αρέσει να δημιουργώ κυρίως έργα με ασαφή χρονικότητα ή που να μην αγγίζουν καθαρά στο σήμερα ή στο χθες, κάλλιστα μπορεί να αγγίζουν στο αύριο, για αυτό και τόσο το χορευτικό και κινητικό λεξιλόγιο όσο και η σκηνική σύνθεση της παράστασης έχει κάτι το άτοπο, κάτι το χωρικά απροσδιόριστο.

Έτσι λοιπόν, Το «SISS / PHUSS: while you carry time our bodies hold history», είναι ένα έργο με έντονο το στοιχείο του φαντασιακού, όπου οι εικόνες δεν συγκροτούν μια αφήγηση, αλλά ένα βιο-ψυχογράφημα που «απευθύνεται» περισσότερο στις αισθήσεις και στο ασυνείδητο του θεατή. Είναι θα έλεγα αφορμή για μια αισθητηριακή εμπειρία μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, μια εμπειρία ως βίωμα όμως και όχι ως καλλιτεχνική απόλαυση, όπου το συνεχές αυτής της αλληλεπίδρασης χρωματίζεται και τροφοδοτείται και απο κάθε άλλη εμπειρία που μεταφέρει ο θεατής.

Για τη συγκεκριμένη δουλειά είχα τη χαρά να μοιραστώ εξ αρχής το όραμά μου με τους άμεσους συνεργάτες μου, τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη, που επιμελήθηκε το σκηνικό χώρο και τον σχεδιασμό των κοστουμιών καθώς και τον συνθέτη Γιώργο Κουβαρά που έγραψε την μουσική της παράστασης, με τους οποίους υπάρχει απόλυτη αισθητική ταύτιση, κάτι το οποίο διευκόλυνε αφάνταστα το process της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πατώντας πάνω στο δοκίμιο του Καμύ, θελήσαμε να πάμε λίγο πιο πέρα, συντονιστήκαμε και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε μια χορογραφική, εικαστική και ηχητική νεομυθοπλασία που να ξεφεύγει από τα σύνορα «του πραγματικού».

Σπύρος Κουβαράς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία: Σπύρος Κουβαράς

Εικαστική Γραφή: Αντώνης Βολανάκης

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς

Χορευτές: Alexandra Rogovska, Μαργαρίτα Τρίκκα, Άγγελος Παπαδόπουλος, Σπύρος Κουβαράς

Performer: Άγγελος Σκούρτης

Βοηθός Χορογραφίας: Στέλλα Δημητρακοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος

Διεύθυνση και Εκτέλεση Παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

Φωτογραφίες και Video Credits: Γιώργος Μπακάλης

Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα

Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Παραγωγή: Synthesis 748

Η παράσταση επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του CND-Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Ροές

Ιάκχου 16, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6977545994, 6939769081

Τιμή εισιτηρίου: 12€, γενική είσοδος