Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Φεστιβάλ

Για μια νέα «Μητρόπολη»..

Oι αγγελιαφόροι  πέντε αρχαίων ελληνικών τραγωδιών (Βάκχες, Αντιγόνη, Μήδεια, Ηρακλής Μαινόμενος και Οιδίπους Τύραννος) συναντιούνται επί σκηνής και δομούν μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Στην «Μητρόπολη» που μετά το Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, ανεβαίνει εκ νέου από 1-11 Ιουνίου στο Σύγχρονο Θέατρο, από τον δυναμικό θίασο «Momentum», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα,  κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία· Οι ηθοποιοί δίνουν φωνή και μορφή στους “Αγγέλους” που αφηγούνται μέσα από το artplay.gr την ιστορία τους: “Για «Φωνες “ασημαντων”, παραγκωνισμενων και σε δεύτερη μοιρα ανθρωπων», μιλά η Μελισσάνθη Μάχουτ. Τον Μάρκο Αυρήλιο προτάσσει ο Κων/νος Πλεμμένος. « Για  τα πάθη, τους δαίμονες και την αφροσύνη που μετέτρεψαν τις πολιτείες σε Ερείπια»,  κάνει λόγο ο Γιώργος Κατσής. Στους  «νέους ανθρώπους, ηθοποιούς της ίδιας γενιάς που δημιουργούν έναν κοινό τόπο συνάντησης γι αυτά τα πλάσματα που επιχειρούν να πάρουν θέση απέναντι στη κοινωνία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χώρα του καθενός», αναφέρεται ο Αγησίλαος Μικελάτος. Η Χαρά Μάτα Γιαννάτου σημειώνει : “Άγγελοι που συναντιούνται κι ο καθένας κουβαλάει την ιστορία του. Συμφωνούμε, διαφωνούμε, αμφισβητούμε και έτσι ψάχνουμε τον δικό μας κόσμο”.  Ο Μουσικός Γιώργος Πούλιος και ο Διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Καρβέλας σημειώνουν τον δικό του τρόπο ο καθένας. Και ο Αργύρης Πανταζάρας καταλήγει : «Ανασυνθέτουμε μεσα απο τους μυθους,την ποιηση και τα λόγια των προγόνων μας, μια νέα «Μητρόπολη». Μια πατριδα για τους εξόριστους ανθρώπους».

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

“Φωνες “ασημαντων”, παραγκωνισμενων και σε δεύτερη μοιρα ανθρωπων. Ανθρωπων που ωθηθηκαν σε ομιλια/ κραυγη απο γεγονοτα ή ωμοτητα των οποιων τους ξεπερνουσε. Ανθρωποι που εχουν και αυτοι φωνη και ας άργησε να ακουστει. Και ας τυχαινει να ειναι στην Ελλαδα του Ευριπιδη ή του Σοφοκλη. Και ας τυχαινει να ειναι στην Ελλαδα του 2016″.

Μελισσάνθη Μάχουτ-Ηθοποιός

“To παρακάτω απόσπασμα από τον Μάρκο Αυρήλιος πιστεύω πως θυμίζει την παράσταση μας και τις ιστορίες της. Τι είναι κακία ; Είναι αυτό που είδες πολλές φορές. Και στο καθετί που σου συμβαίνει να το ‘χεις πρόχειρο , πως είναι αυτό που είδες πολλές φορές. Σε όλα , απάνω και κάτω , τα ίδια θα ‘βρεις. Είναι γεμάτες απ’αυτα οι ιστορίες οι παλιές , οι κατοπινές και οι σημερινές. Είναι τώρα γεμάτες απ ‘αυτά οι πολιτείες και τα σπίτια. Τίποτα καινούργιο. Όλα συνηθισμένα και ολιγόχρονα”.

Πλεμμένος Κωνσταντίνος-Ηθοποιός

PAN1605_MG_0783_bw

 

“Η «Μητρόπολη» αποτελεί για μένα το ταξίδι προς την επίγνωση πως ο Ηθοποιός είναι ο,τι κοντινότερο έχει ο κόσμος σήμερα στον Αγγελιαφόρο. Αν δεν είναι, οφείλει να γίνει. Να υπενθυμίζει στους ανθρώπους – όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν – τα πάθη, τους δαίμονες και την αφροσύνη που μετέτρεψαν τις πολιτείες σε Ερείπια. Να επαναπροσδιορίσει μέσα από αυτόν την πολιτική ευθύνη που εχει ο καθένας ξεχωριστά απέναντι στην ανθρωπότητα. Όταν αποχωρήσει ίσως δεν τον ξαναδούμε ποτέ. Κι εκείνος θα χαθεί μέσα στην αέναη αβεβαιότητα ενός φόβου: αν θα υπάρξει άλλο Αουσβιτς”.

Τζούλιο / Γιώργος Κατσής- Ηθοποιός

IMG_9306_bw

 

“Είναι σχεδόν ουτοπικό σε αυτούς τους καιρούς να έχεις τη πολυτέλεια να συνεργάζεσαι με άτομα που έχουν τελειώσει την ίδια σχολή μ εσένα, γνωρίζεστε, έχετε κοινούς κώδικες και βλέπετε προς την ίδια κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, αυτό που βλέπω είναι πως όλα είναι στο χέρι μας. Τίποτε δεν σου χαρίζεται. Η προσδοκία που έχω από την ομάδα αυτή είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ν αλλάξουμε όσο μπορέσουμε αυτό τον κόσμο. Οι Άγγελοι 5 τραγωδιών(Βάκχες,Αντιγόνη,Μήδεια,Ηρακλής Μαινόμενος και Οιδίπους Τύραννος) βιώνουν, έρχονται, αφηγούνται και φεύγουν κουβαλώντας όλες τις μνήμες ή θραύσματα αυτών. Και που πάνε είναι το ερώτημα. Σε αυτό το σημείο ερχόμαστε εμείς. Νέοι άνθρωποι-ηθοποιοί της ίδιας γενιάς για να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο συνάντησης γι αυτά τα πλάσματα τα οποία έχουν σκοπό να διαφωνήσουν,να συμφωνήσουν μεταξύ τους,να συνδιαλλαγούν,να πάρουν θέση απέναντι στη κοινωνία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χώρα του καθενός. Θέλω να πιστεύω, έστω και κάτω απο αυτές τις συνθήκες που βιώνει και η δική μας χώρα, πως υπάρχουν πιθανότητες, για μια νέα ”Μητρόπολη”….

Αγησίλαος Μικελάτος-Ηθοποιός

 

agisilaos

 

“Άνθρωπος, Γέννηση , πίστη,  οικογένεια, εξουσία, ύβρις , έρωτας, εξορία, θάνατος. Έννοιες που μας αρέσει να σκαλίζουμε γιατί μας αφορούν. Η επιθυμία ξεκινάει από το κείμενο, τις λέξεις. Άγγελοι που συναντιούνται κι ο καθένας κουβαλάει την ιστορία του. Συμφωνούμε, διαφωνούμε, αμφισβητούμε και έτσι ψάχνουμε τον δικό μας κόσμο. Μια όμορφη συνεργασία αναζήτησης”.

Χαρά Μάτα Γιαννάτου 

 

PAN1605_MG_0362_bw

“Μη τρομάξεις, αν φυσήξεις κάτω από την πόρτα και ο μαγνήτης γίνει από  συν-πλην σε  + + ή  – –  χωρίς να κουνήσει ούτε τρίχα από το μουστάκι της,  η Ιωάννα της Λωραίνης και ο κόσμος γεμίσει πόρους από κάτι”.

Γιώργος Πούλιος- Μουσικός

poul

 

“Σαν μια στάση σε ταχύτητα φωτός οι σκιές του παρελθόντος από τις θολές αχτίδες του αρχαίου δράματος…Σήμερα”.

Γιώργος Καρβέλας- Διευθυντής Φωτογραφίας  

 

karv

 

“Δημιουργούμε μια καλλιτεχνική ομάδα με το όνομα ”momentum” που σημαινει «ορμή».  Ερχόμαστε με την ορμή μας να επανεξετάσουμε τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Ανασυνθέτουμε μεσα απο τους μυθους,την ποιηση και τα λόγια των προγόνων μας, μια νέα «Μητρόπολη». Μια πατριδα για τους εξόριστους ανθρώπους. Για αυτους που δεν επέλεξαν τον ρόλο και την μοιρα τους. Για τους «Αγγέλους».  Έχουμε ευθύνη απένατι στα ονειρα μας,αν θελουμε να συνεχισουμε να ονειρευόμαστε. Είναι η εποχή που η «ιδέα» πρέπει να έχει Λόγο. Η «θέση» πρέπει να έχει  Σώμα. Και το «έργο», Μορφή.

Αργύρης Πανταζάρας-Ηθοποιός

 

PAN1605_MG_3295_bw

 

“ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ”

{Χορός και ‘Αγγελος

απ’ το πανάρχαιο δράμα}

 

PAN1605_MG_3598_bw

 

 

Κείμενα: ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες, Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια

Μεταφράσεις: Γιώργος Χειμωνάς, Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Μπλάνας

Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας

Σκηνικά Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα

loukia 1

 

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου

xatz

Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας

Φωτογράφος: Νίκος Πανταζάρας

Graphic Designer, Video edit: Νίκος Κούρος

Videο: Άρης Παυλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη, Δραματουργική επεξεργασία: Ελίνα Μαντίδη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Γεωργία Μπούρα

Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη

PAN1605_MG_3574-2_bw

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Χαρά Μάτα Γιαννάτου

Μελισσάνθη Μάχουτ

Γιώργος Κατσής

Πέπη Κώνστα

Αγησίλαος Μικελάτος

Αργύρης Πανταζάρας

Κωνσταντίνος Πλεμμένος

 

ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη 1/6 έως Κυριακή 11/6
πλην Τετάρτης 7/6

ΏΡΑ 21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

1 ώρα και 10 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 18
Mειωμένο: 12(Φοιτητικό, ΑμεΑανέργων, άνω των 65)

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ευμολπιδών 45, Αθήνα
118 54
210 346 4380