Θέατρο

“Κάθε παράσταση είναι ένα ποιητικό όνειρο για την ανθρώπινη μοίρα”

Θεωρώ τους ‘Επτά επί Θήβας’ συνέχεια του ‘Οιδίποδα’ που σκηνοθέτησα πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς η ιστορία μιλά για τα δύο παιδιά του ήρωα, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη” εξηγεί ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις με αφορμή την παράσταση που κάνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου πρεμιέρα στο Θέατρο του Δάσους στη Θεσσαλονίκη, με έναν εκλεκτό θίασο και σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Προσθέτει πως αντιμετωπίζει το έργο με ειλικρίνεια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ξέρει πώς μπορεί να παρουσιάζεται η αρχαία ελληνική τραγωδία. “Κανένας δεν το ξέρει. Ψάχνω με θάρρος και χωρίς κόμπλεξ. Πρώτο εργαλείο μου είναι ο ηθοποιός. Ο χορός είναι ένα σύνολο προσωπικοτήτων, όχι άνθρωποι χωρίς πρόσωπα. Ο καθένας με τη φωνή του, την καρδιά του και την έκφρασή του”.

Ο Τ. Γκραουζίνις θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό, όπως λέει, εξαιτίας της “εξαιρετικής καινούργιας μετάφρασης του ποιητή Γιώργου Μπλάνα”, μια μετάφραση “πάρα πολύ ποιητική, καθαρή και λιτή”.

Στην ερώτηση αν είναι με τον Πολυνείκη ή τον Ετεοκλή, είναι αποστομωτικός: “Είμαι με τον λαό. Ένας Ρώσος ποιητής, ο Γιόζεφ Μπρότσκι, είπε πως στην αρχαία τραγωδία πρέπει να θρηνείς όχι τον πρωταγωνιστή, αλλά τον χορό, γιατί ο λαός ζει τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής”.

Όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγει να σκηνοθετήσει, ο Λιθουανός δημιουργός δεν διστάζει να πει: “Η κάθε παράσταση για μένα είναι ένα ποιητικό και φιλοσοφικό όνειρο για την ανθρώπινη μοίρα. Δεν ψάχνω για απαντήσεις, γιατί δεν είμαι σε θέση να διδάσκω τους ανθρώπους”.

Ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους αύριο και μεθαύριο, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 15 και 16 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει -σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού- τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή