Θέατρο

“Γέρμα”… για τον φασισμό της καθημερινότητας

meleme ok

Η Λίλλυ Μελεμέ, είναι από τις νέες γυναικείες δυνάμεις που θα κυριαρχήσουν στο θεατρικό μέλλον του τόπου, καθώς ήδη έχει ξεχωρίσει για τις σκηνοθεσίες των έργων που επιλέγει.


Προέρχεται άλλωστε από την ταλαντούχα γενιά που θήτευσε δίπλα στον Στάθη Λιβαθινό και το Εργαστήρι Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου.

Πέρυσι η Λίλλυ σκηνοθέτησε με την ομάδα των μαθητών της τη “Γέρμα” του Λόρκα που παρουσιάστηκε στο θέατρο Vault στο Γκάζι για μια σειρά παραστάσεων.

Η “Γέρμα” που έκανε μια μικρή περιοδεία σε Πάτρα, Τρίπολη και Ναύπλιο, ανεβαίνει το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Ελαιουργείο της Ελευσίνας στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέοι Δημιουργοί” του φεστιβάλ Αισχυλείων, ενώ τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Τήνου και τον Σεπτέμβρη στο Μαρκόπουλο.

 

germa_0

“Είναι σημαντικό να πω ότι η παράσταση προέκυψε ως αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας των μαθητών μου πάνω στον Λόρκα και την Γέρμα”, δηλώνει στο artplay.gr η Λίλλυ Μελεμέ. “ Πρόκειται για έναν πάρα πολύ δυνατό ποιητή με λόγο και θέση στα πράγματα, που κουβαλά την κόντρα του σε έναν συντηρητισμό της εποχής του, και στην κυοφορία του φασισμού, ο οποίος είναι και μια σημερινή απειλή. Η Γέρμα είναι μια νέα γυναίκα που της αρνούνται και της αφαιρούν το δικαίωμα να δημιουργήσει, να αφήσει δηλαδή κάτι πίσω της. Η έρευνά μας επικεντρώθηκε πάνω σε έναν χορό γυναικών που είναι η κοινή γνώμη, η μικρή κοινότητα που συμπάσχει αλλά και υπονομεύει, παρακολουθεί από παράθυρα και κλειδαρότρυπες και επηρεάζει την Γέρμα”.

Ηθοποιοί : Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή..
Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Συντελεστές
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη.
Σκηνικά/Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη.
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά. Μουσική επιμέλεια – διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος.
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου.
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας.
Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός