Θέατρο

«Έξοδος» με γυναικείο λόγο από την ομάδα Anima

Η θεατρική ομάδα Anima συνεχίζει την έρευνά της πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου. Έτσι μετά την περσινή επιτυχία της παράστασης

‘Ιούλιος Καίσαρας: Scripta Femina’, παρουσιάζει φέτος, με στόχο πάντα την ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου, την παράσταση «Έξοδος» στο Studio Μαυρομιχάλη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00μμ, από 13 Οκτωβρίου.

Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε γυναίκες ηθοποιοί σε σκηνικό διάλογο με την ξεχωριστή παρουσία της 98 χρονης ακτιβίστριας και αγωνίστριας Κατίνας Σηφακάκη.

 

Το κείμενο της παράστασης, την οποία σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν την περίοδο από την επανάσταση του 1821, μέχρι τον πόλεμο του 1940, τον εμφύλιο αλλά και μέχρι σήμερα.

Η παράσταση διαπραγματεύεται το ερώτημα: Εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό; Ερώτημα άκρως επίκαιρο και κρίσιμο για την ανθρώπινη κατάσταση, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, αλλά και τις πράξεις εν τέλει των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας (μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού), φωτίζοντας αξίες και ήθη σήμερα ξεχασμένα.

 

Exodos_Studio_Mavromichali_a5

Η ιδέα της σκηνοθεσίας:

Με αφετηρία το περιβάλλον μιας πειραγμένης εθνικής εορτής -κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου- την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού. Στόχος της παράστασης είναι να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα ερωτήματα.

 

Exodos_Studio_Mavromichali_a1

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Κείμενο: Θεατρική ομάδα ANIMA

Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Άντρη Χατζηχριστοδούλου

Και η Κατίνα Σηφακάκη

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA

 

Exodos_Studio_Mavromichali_a2

Πληροφορίες

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 9:00 μμ

Εισιτήρια: 12 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ φοιτητικό, 6 ευρώ για σχολεία και ομαδικά άνω των 20 ατόμων, 5 ευρώ ατέλειες, άνεργοι, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Studio Μαυρομιχάλη

(Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, ΑΘΗΝΑ, τηλ: 210-6453.330)