Εικαστικά

Μανωλίδης & Amoryanos στο Da Vinci

Τριάντα έργα του Θεόδωρου Μανωλίδη και άλλα τόσα του Yannis Amoryanos, όλα χαρακτηριστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνεται στο Da Vinci, στην Αγία Παρασκευή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελούνται ο Τάκης Δημόπουλος και η Δέσποινα Σαμουρέλη,θα γίνουν την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, στις 8:30 μ.μ..

Την έκθεση, θα προλογίσουν ο κ. Άγγελος Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και η κ. Λόλα Νταϊφά, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Star.

Θεόδωρος Μανωλίδης: Ένα ρεαλιστικό ιδίωμα με μνήμες

Ο Θεόδωρος Μανωλίδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, διεθνώς καταξιωμένος, με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα. Οι τελευταίες εκθέσεις του ήταν στο Μονακό (Maison d’Art Gallery) και στο Χονγκ Κονγκ.

Μέσα απόέναρεαλιστικόιδίωμαπουπεριλαμβάνειμνήμεςκαικληρονομιέςαπό την αρχαιότητακαι το Βυζάντιο, έννοιες και σύμβολα, ο Μανωλίδηςέχει αναπτύξειμιαιδιαίτεραξεχωριστή ταυτότητα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Ο σύγχρονος εξατομισμένος άνθρωπος δεν έχει μνήμη παρελθόντος και κατά προέκταση ενόραση μέλλοντος. Έχει μόνο ομιχλώδες παρόν. Μόνο αυτοί που έχουν τη μακρύτερη μνήμη, έχουν και μακρύτερο μέλλον.

Πιστεύω ότι μέσα από την Τέχνη, ενεργοποιούνται οι θετικές ιδιότητες που έχουμε όλοι μέσα μας. Μια τέχνη που σκιαγραφείται διαχρονική, δισδιάστατη, συμβολική. Μια σύνθεση ρεαλισμού, φαντασίας και συμβόλων.

Το επιδιωκόμενο; Ένα νόημα στο κοινότυπο, κάτι από το μυστήριο στο ολοφάνερο και ίσως μια σταλιά αιωνιότητας στο εφήμερο.

Ζούμε σε εσχατολογικούς καιρούς. Μια πραγματικότητα ακραίως υλιστική, όπου το υπαρξιακό αίνιγμα αλλάζει συνεχώς έννοιες και ερμηνείες και οι ιδέες του καλού και του κακού είναι δυσδιάκριτες. Η ζωή περνάει χωρίς αναμνήσεις, χωρίς δικαίωση του χρόνου και αντιμετωπίζεται σαν τυχαίο συμβάν.

Η διέξοδος είναι δυνατή πια, μόνο μέσα από τα κανάλια του πνεύματος και της τέχνης σε μια διάσταση χωρίς χρονική στιγμή. Και ίσως είναι η μόνη ελπίδα στην αγωνιώδη προσπάθεια της ψυχής για λίγη ποιότητα στον τόσο σύντομο χρόνο της ζωής μας.»

Manolides

Υannis Amoryanos: Μια ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου

Ο Υannis Amoryanos είναι ένας διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης. Σε πολύ νεαρά ηλικία εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη, σπουδάζει και ξεκινάει μία λαμπρή καριέρα 45 ετών, πραγματοποιώντας εκθέσεις σε σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα ανά την υφήλιο. «Είμαι ευτυχής που είχα την τύχη να γεννηθώ στην χώρα της πλαστικής αιωνιότητας και ευγνωμονώ την Αμερική η οποία εξετίμησε το έργο μου.»

Τα έργα του Amoryanos, μέσα από μια εκλεπτυσμένη ευαισθησία, αποτυπώνουν μια ανάμνηση ενός χαμένου παραδείσου, όπου κυριαρχεί η αισιοδοξία της φύσης και η αρχέτυπη αγνότητα της ανθρώπινης ψυχής. Έργα που επί δεκαετίες, αντιστέκονται και αρνούνται σθεναρά να συμβιβαστούν με τις καθημερινές θύελλες της ζωής. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει: «η ζωγραφική είναι ένα ποίημα φτιαγμένο με χρώματα και πινέλα».

Οι μαγευτικοί χώροι του Amoryanos μας προσκαλούν σε έναν κόσμο ειρηνικό, αγαθό και ευτυχισμένο, έναν κόσμο που τόσο νοσταλγούμε όλοι μας.

Όπως αναφέρει ο Ισπανός κριτικός τέχνης RamonFaraldo: «Ο YannisAmoryanos είναι μοναδικός στο είδος του. Τα έργα του εκπνέουν γαλήνη, ηρεμία και απλότητα, που αποκλείουν το προσωπικό και το υποκειμενικό και τείνουν στο πανανθρώπινο και οικουμενικό.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 22 Οκτωβρίου.