Εργαστήρια Θέατρο

Εργαστήριο με τον Βαρλικόφσκι

Εργαστήριο που απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και δραματουργούς, με θέμα την Οδύσσεια, πραγματοποιεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με αποστολή βιογραφικού, μέχρι τις 3 Ιουλίου, στο [email protected]

Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες (15 άτομα)

Το εργαστήριο, στόχος του οποίου είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή ιδεών για το τι σημαίνει το έργο του Ομήρου σήμερα και ποιες είναι οι αναφορές του, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας του παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2020.

Η νέα παράσταση του Βαρλικόφσκι θα βασιστεί σε διαφορετικά κείμενα με σημείο εκκίνησης την Οδύσσεια του Ομήρου. Ο ίδιος σημειώνει: «Το γεγονός πως μια σκηνική διασκευή του έργου του Ομήρου είναι πρακτικά αδύνατη και πιθανόν “μάταιη”, γεννά σειρά ερωτημάτων: Ποιος ήταν ο πόλεμος από τον οποίο επέστρεφε ο Οδυσσέας; Ποιοι ήταν οι χαρακτήρες που συνάντησε στην πορεία; Ποιο είναι το μυστικό της αθανασίας; Τι θέλουν οι θεοί από εμάς; Ποια η σχέση τους μαζί μας; Ποια κείμενα εκφράζουν τις σκέψεις του Ομήρου καλύτερα και από τον ίδιο;

Ακόμα και αν το τελευταίο ερώτημα είναι προβοκατόρικο, παρέχει απόλυτη ελευθερία ως προς την δημιουργική διαδικασία. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να σκεφτούμε την Οδύσσεια σήμερα.»

Ο Βαρλικόφσκι και ο συνεργάτης του δραματουργός  Piotr Gruszczynski θα επισκεφτούν την Επίδαυρο στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου 2019, και θα συνομιλήσουν με τους σπουδαστές του προγράμματος για τη δουλειά τους πάνω στο αρχαίο δράμα, σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 17:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυγουριού.