Θέατρο Όπερα

Έρχεται η νέα όπερα των Medium Project «The Shell Game»

Με τίτλο εμπνευσμένο από το τυχερό παιχνίδι του παπά, του οποίου μια εξωτική εκδοχή χρησιμοποιεί κοχύλια και έναν καρπό μπιζελιού ή αρακά, η νέα όπερα «The Shell Game» των Medium Project κάνει πρεμιέρα

το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο θέατρο Olvio του Βοτανικού.
Στη συγκεκριμένη παραλλαγή, ο παίκτης προσπαθεί να μαντέψει τη θέση του καρπού κάτω από τρία ανάποδα τοποθετημένα κοχύλια, όπως, στην αντίστοιχη με τα τραπουλόχαρτα, αναζητά τη θέση του Ρήγα ή της Ντάμας.
Πρόκειται για μια μονόπρακτη όπερα, με επτά σκηνές και γλώσσα γραφής τα αγγλικά, κατά αντιστοιχία με τη φημισμένη όπερα του Leonard Bernstein «Trouble in Tahiti», η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2015-2016. Τη μουσική συνέθεσε ο Γιώργος Δούσης και το λιμπρέτο έγραψε η Έρι Κύργια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη και τη μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Τσελίκας.

Το δραματικό κείμενο περιγράφει την αρχετυπική διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού∙ πρόκειται για ένα λυρικό έργο για 2×2 εαυτούς που μονολογούν, συζητώντας. Το «The Shell Game», εξετάζει με σύγχρονη, ψύχραιμη και με ακρίβεια χειρουργικού νυστεριού ματιά το αδιέξοδο(;) των σχέσεων των δύο φύλων. Και το παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι: ως ένα τυχερό παιχνίδι που προσφέρει ψεύτικη ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα «μαδάει» την τσέπη και αδειάζει συναισθηματικά τους παίκτες του.

Από πλευράς μουσικής, μέσα από τις επτά σκηνές του έργου, αξιοποιείται μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της jazz μουσικής. Λιτή και διαυγής, αλλά συνάμα δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί δύο ρόλους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: οι εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, η ζήλεια και το μίσος, η άνοδος και παρακμή των ανθρώπινων σχέσεων εξιστορούνται υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης μουσικής θεώρησης.

_MG_9846
Η ομάδα όπερας The Medium Project

Η ομάδα όπερας The Medium Project, ιδρύθηκε το 2013 ύστερα από πρωτοβουλία της Ράιας Τσακηρίδη και του Ανδρέα Τσελίκα. Είναι μια ομάδα που αποτελείται από λυρικούς τραγουδιστές και μουσικούς με στόχο να δείξουν ότι η όπερα μπορεί να είναι και αλλιώς! Στόχος της είναι η παρουσίαση λυρικών έργων από το σύγχρονο ρεπερτόριο, αναζητώντας την ευθεία γραμμή που ενώνει συναισθηματικά και διανοητικά τους ήρωες με τους προβληματισμούς τού σήμερα. Πειραματισμός, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα είναι οι λέξεις που οδηγούν την ομάδα, πλάι στην ανάγκη για έκφραση με προσωπικό τρόπο. Όραμά της είναι να φέρει τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξει τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα. Η όπερα αποτελεί -κατά κοινή ομολογία- ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού. Αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να διαλύεται ο μύθος ότι απευθύνεται σε μια κλειστή ομάδα κοινού, κυρίως μελών της αστικής τάξης, ο δρόμος για να γίνει προσιτή και να αφορά σε όλους είναι μακρύς ακόμη. Το σύνηθες ρεπερτόριο του λυρικού θεάτρου απαρτίζεται από έργα στα οποία ήρωες ή ηρωίδες, συγκεκριμένου κοινωνικού στρώματος ή από το περιθώριο, εκπροσωπούν και υπηρετούν υψηλά ιδεώδη, δρουν σύμφωνα με αυτά και οδηγούνται σε ένα χαρακτηριστικό τέλος, αιματηρό ή «δακρύβρεχτο»∙ έργα στα οποία ο αρμονικός συνδυασμός λιμπρέτου και μουσικής με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, παρουσιάζουν το μεγαλείο της ύπαρξης, τη σπουδαιότητα των πράξεων και των επιλογών των χαρακτήρων τους, οι οποίοι εδραιώνονται ως σύμβολα της ανθρώπινης θέλησης και ύπαρξης. Αλλά η όπερα έχει και άλλα μονοπάτια: πλάι στο μεγαλείο της κλασσικής παράδοσης, η σύγχρονη λυρική παραγωγή στρέφει τη θεματολογία της σε ποικίλες κατευθύνσεις. Ως καλλιτέχνες που υπηρετούμε το λυρικό θέατρο, νιώθουμε ότι έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε μια τέτοιου είδους διαδρομή, αποφεύγοντας την πεπατημένη οδό.
Η πρώτη της παραγωγή, η παρουσίαση του αριστουργήματος του Τζιαν Κάρλο Μενότι «Το Μέντιουμ», απέσπασε ιδιαίτερα θερμά σχόλια τόσο από την κριτική όσο και από το κοινό, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε η παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του έργου του Lee Hoiby «Bon Appetit!» στη Θεσσαλονίκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το οποίο επίσης έλαβε την αποδοχή του κοινού, πραγματοποιώντας τρεις sold out παραστάσεις.

Συντελεστές παράστασης

Μουσική: Γιώργος Δούσης
Λιμπρέτο: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Οργάνωση παραγωγή-μετάφραση λιμπρέτου: Παναγιώτης Μπουμπουράκας
Υπέρτιτλοι: Μάρθα Σωτηρίου
Φροντιστήριο: Δήμητρα-Σταυρούλα Κατοπόδη
Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος,
Δήμητρα Μαντζουράτου

Διανομή
Α’ Γυναίκα: Αντωνία Δεσπούλη
Β’ Γυναίκα: Λητώ Μεσσήνη
Α’ Άνδρας: Κωνσταντίνος Ζαμπούνης
Β’ Άνδρας: Μιχάλης Ψύρρας

OLVIO theater
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55
Τηλ: (+30) 210 3414118
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 – 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 €