Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Σοφία Μαραθάκη: «Ο διάλογος με τη γελοιότητα ήταν μία πολύ σημαντική αφετηρία».

Για κείμενα που είναι «ιδιαιτέρως ευφυή, με πολύ χιούμορ και καμία σοβαροφάνεια, όπου η γελοιότητα είναι συνεχώς παρούσα και πυρήνας του έργου είναι η γλώσσα, η συγκρότηση και η αποδόμησή της», γράφει στο artplay.gr η Σοφία Μαραθάκη, ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί», βασισμένη σε μονόπρακτα του Ντέιβιντ Άιβς που φλερτάρουν με το Θέατρο του Παραλόγου και επανέρχονται στο Θέατρο 104 από 21 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

«Η έλλειψη επικοινωνίας, η αναγκαιότητά της καθώς και ο παράγοντας του χρόνου είναι στο κέντρο της παράστασης. Θίγονται πολλές θεματικές αλλά νομίζω ότι ο πυρήνας του έργου είναι η γλώσσα, η συγκρότηση και η αποδόμησή της, η εννόηση και παρανόηση της, ο ήχος της.
Εφόσον η γλώσσα είναι ο πρωτεύων φορέας επικοινωνίας και μηνυμάτων, ο Άιβς έρχεται να την ξεμαλλιάσει λίγο. Σε αυτό το ξεχαρβάλωμα της γλώσσας, της πληροφορίας αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων χρησιμοποιεί σαν κύριο εργαλείο τον χρόνο. Την επανάληψη, τη στιγμιαία αναδρομή, τη συνύπαρξη διαφορετικών ιστορικών περιόδων κλπ
Τα κείμενα είναι ιδιαιτέρως ευφυή, με πολύ χιούμορ και καμία σοβαροφάνεια. Η γελοιότητα είναι συνεχώς παρούσα. Αυτός ο διάλογος με τη γελοιότητα ήταν για μένα μία πολύ σημαντική αφετηρία. Πόσο γελοίος, αστείος, όργανο του ανύπαρκτου πεπρωμένου μπορώ να γίνω; Πόσο και για πόσο μπορώ να ξεφύγω από τα γηρατειά, το θάνατο, την αιχμαλωσία, τη στιγμή; Ειδικά η δύναμη της στιγμής, της κατάλληλης ή ακατάλληλης στιγμής, έρχεται να νοηματοδοτήσει τη γλώσσα με χιλιάδες αντίθετα μηνύματα. Η έννοια της εμμονικής επανάληψης έρχεται και υπενθυμίζει συνεχώς την εσωτερική μας ακινησία. Τα έργα αυτά , με πολύ τρυφερότητα απέναντι στην τοσοδούλα ύπαρξή μας, έρχονται και μας κλείνουν το μάτι προκαλώντας μας να αυτοσαρκαστούμε και να θυμηθούμε πως ό,τι και να κάνουμε, η ανάγκη μας για επαφή είναι τόσο δυνατή που υπερβαίνει κάθε εμπόδιο. Η προσπάθεια, όσες φορές κι αν αποτύχει, συνεχίζεται . Σε κάποιο σημείο το κείμενο λέει «Χρειάζομαι βοήθεια, δεν ξέρω τίποτα, χρειάζομαι ύλη, και λοιπόν;“ Έκφραση ανάγκης κι αυτοσαρκασμός συνυπάρχουν μέσα σε λίγες λέξεις.
Η παράσταση σε κάνει να χαμογελάς νομίζω, ενίοτε και να γελάς. Η φόρμα σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το περιεχόμενο, είμαστε πολύ μακριά από την καθημερινότητα. Αναζητούμε μια ακρότητα και μια αλήθεια».

Σοφία Μαραθάκη

12247721_10153204803191304_7373286823019436966_o

 

Η Oμάδα Θεάτρου «ΑΤΟΝΑλ» και η Σοφία Μαραθάκη παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο 104, την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί». Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε παραλλαγές, τρεις πίθηκοι γράφουν τον Άμλετ ενώ ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί, τη στιγμή που ένα ζευγάρι ερωτεύεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, κάθε φορά που ο ήχος ενός κουδουνιού επαναλαμβάνει τη μεταξύ τους συνάντηση.
Τα μονόπρακτα αυτά, που φλερτάρουν με το Θέατρο του Παραλόγου, γράφτηκαν μεταξύ 1987 και 1993 και μαζί με άλλα δυο –στο σύνολο έξι- παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1993, με τον γενικό τίτλο: «Το κάθε πράγμα στην ώρα του».
Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Άιβς είναι ευρύτερα γνωστός για το θεατρικό του έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα», ενώ στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί στην ελληνική θεατρική σκηνή κάποια από τα μονόπρακτα του, καθώς και το έργο του «Ο Δον Ζουάν στο Σικάγο».

_BP_5029

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Αιμιλία Κρητικού
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτσοδασκάλου
Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια
Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαριάς
Ειδικές κατασκευές: Σαββίνα Πατρικίου
Μοδίστρα: Ελένη Μελισσού
Φωτογραφίες: Andrea Bonetti
Ηχογράφηση/Μίξη: DNA lab/ Φίλιππος Μαρινέλλης (Smart Audio Services)
Σχεδιασμός αφίσας, προγράμματος και flyer: Λίλα Σιμιτζή

Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη

12308174_10153204782571304_7120061480073556493_o
Info παράστασης

Μέτες και ώρες παράστασης: Παρασκευή 9.15 και Σάββατο 7μ.μ
Γενική είσοδος : 12 ευρώ / φοιτητικό 8/ ατέλειες 5
Διάρκεια παράστασης: 80’

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα- Στάση Μετρό Κεραμικός
Τηλ επικοινωνίας 2103455020 – 6940290312