Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ένκε Φεζολάρι : “Σαν λάβαρο σε ανυπότακτες, βαλκάνιες, ραγισμένες καρδιές, ο λόγος της Λιλής”

“Ένα γράμμα που δεν έφτασε όταν έπρεπε”. Έτσι αρχίζει το δικό του γράμμα στο artplay.gr ο Ένκε Φεζολάρι με αφορμή την παράσταση “Η Αγάπη άργησε μια μέρα”, από το ομώνυμο έργο της Λιλής Ζωγράφου, που σκηνοθετεί στο Θέατρο Αργώ στο Μεταξουργείο.

“Μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας,εκείνης όπου τα κορμιά αγγίζονται”, συμπληρώνει ο Ένκε. “Ελευθερία-Αγάπη-Ζωή-Ανεξαρτησία. Άνθρωπος. Έννοιες και νοήματα. Τσακισμένες ζωές,γυναίκες σε απάτητα μέρη προσμένουν και διψούν για αγάπη. Κόλαφος η πατριαρχία. Το αρσενικό στοιχείο ευνουχισμένο από τον Πατέρα,ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες,τεμαχισμένες στιγμές βουτηγμένες σε βία και μίσος. Η φωτογραφία του Βενιζέλου στο βάθος και ένα οικόσημο βενετσιάνικο.

Πόσο δύσκολο να ανεβάσεις Λιλή Ζωγράφου ,δεύτερη φορά για μένα μετά το Επάγγελμα Πόρνη όπου τώρα καλείσαι να δοκιμάσεις όχι μόνο τα σκηνικά όρια της λογοτεχνικής δραματοποίησης κειμένου για θέατρο αλλά και να στοχεύσεις στον πυρήνα της Λιλής. Υπαρξιακά ζητήματα και μια μελοδραματική ιστορία που καλεί τον θεατή να βουτήξει και ο ίδιος σ΄ αυτή τη ζοφερή ιστορία μιας οικογένειας σε ένα χωριό στη Κρήτη και εντέλει στη δική του οικογενειακή πληγή, μια ιστορία οικουμενική. Οι γυναίκες – ηθοποιοί καλούνται να ενσαρκώσουν με έλλειψη αρσενικού στοιχείου όλους τους ρόλους και να μετατρέψουν το βιβλίο σε σκηνικό έπος. Γύναικες θύματα,βία και εξουσία,έρωτας και χολέρα,μιζέρια και μικροαστίλα και παιδιά στον Καιάδα,ζωές σε κάθε Καιάδα. Η ζωοδότρα Λιλή Ζωγράφου κατακρεουργεί και εξυψώνει ιδανικά και αξίες που μας λείπουν τόσο σήμερα…Εκεί στο Μεταξουργείο δίπλα στα αλβανικά λεωφορεία και στα βουλγάρικα πρακτορεία ,στους δρόμους που μυρίζουν κάτουρο και ανατολίτικες μυρωδιές φαγητών,στα υπέροχα μπαρ και στο μετρό,στα φώτα και στις γάτες που ψάχνουν τροφή η Αγάπη αργεί ενίοτε μια μέρα αλλά όταν φτάνει στην Αργώ , ε ίσως τότε ο καθένας μας γυρίσει με το χρυσόμαλλο δέρας του….Σε ένα έργο όπου όλοι παλεύουν για αγάπη,σε εποχές που ο φόβος έχει φάει τα σωθικά μας, ο λόγος της Λιλής υψώνεται σαν λάβαρο σε ανυπότακτες βαλκάνιες ραγισμένες καρδιές..”

Ένκε Φεζολάρι

Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη

Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα

Από 31 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη-Σάββατο στις 21.00
Διάρκεια: 100’
Τιμές εισιτηρίων: 17€, 15€, 12€