Θέατρο

Ένας Ληστής εθεάθη στον Ταύρο

«Ο Ληστής» του Δημήτρη Μανιάτη κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, στο ΙΜΚ στις 12 Φεβρουαρίου, με τον Πασχάλη Τσαρούχα να αφηγείται κατορθώματα και αιματηρά γεγονότα και μέσα από ένα παραληρηματικό φλας μπακ, την ιστορία μιας ακραίας ζωής και τη δική του εκδοχή της Ιστορίας, ως ένας αρνητής της τάξης που διατύπωσε το δίκιο του.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι. Ο θρυλικός Γιαγκούλας; Ο Νταβέλης; Ένας από τα τρομερά αδέλφια Ρέντζου, ο Θωμάς Γκαντάρας; Ο ληστής με τις γλαδιόλες; Ο Παλαιοκώστας; Ένα πρόσωπο που εμπεριέχει όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ή τίποτε από όλα αυτά, παρά ένας τρελός που παραληρεί για μια ζωή, που φαντάστηκε πως έγινε κάπως έτσι;

Σε ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο, ο ληστής της παράστασης δεν είναι μόνο ένα παραβατικό -σύμφωνα με τις ισχύουσες δομές- πρόσωπο. Είναι ένας αντιφατικός, πολύσημος άνθρωπος με αγροτικό στακάτο λόγο, πάθη, ζήλιες, μίση, αγάπη. Μια φλεγόμενη φιγούρα που διηγείται τη δική της ιστορία, τη δική της εκδοχή της Ιστορίας, ένας αρνητής της τάξης που επικηρύχθηκε από τον κόσμο επειδή διατύπωσε το δικό του.

Με ένα παραληρηματικό φλας μπακ οι εικόνες μιας ακραίας ζωής στην ύπαιθρο και στα όρη, παρατάσσονται μπροστά μας από την αφήγηση του κοινωνικού ληστή. Και κάπου μέσα στις μάχες, τα καρτέρια, τις ψαλμωδίες ληστρικών τραγουδιών ακαπέλα από τον ίδιο, τις συμπλοκές, τις διαπραγματεύσεις, δεσπόζει η εικόνα της ερωμένης. Της γυναίκας που αγάπησε, του έδινε κουράγιο η ίδια της η ύπαρξη και δεν πρόλαβε ούτε να της το πει. Μέχρι τον τελικό λυτρωμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

«Ο Ληστής»

Με τον Πασχάλη Τσαρούχα

Κείμενο: Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνικά- Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Καλδάρα

Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Ερμηνεία: Πασχάλης Τσαρούχας

Από Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

κάθε Πέμπτη στις 21:00

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 70΄

Τιμή εισιτηρίου: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο