Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία από την Σαρδηνία στη Θεσσαλονίκη

Ένας από τους τρεις ηθοποιούς της παράστασης που ανεβαίνει Παρασκευή και Σάββατο, 23 και 24 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, ο Σπύρος Ξένος, γράφει στο artplay.gr για την διαδρομή που έκανε από την Σαρδηνία στη Θεσσαλονίκη

το «Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία», μια σύγχρονη ιστορία ενός ανθρώπου που χάνει τα πάντα και καλείται να εφεύρει μια καινούρια ζωή, αλλά και για έναν χορό του θιάσου με τον Bruce Myers.

«Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία. Το πώς καταλήξαμε σ΄ αυτό το κείμενο πιστεύω πως είναι σαφές. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι η σύσταση της ομάδας ,τρεις Έλληνες ηθοποιοί ,ένας Ιταλός σκηνοθέτης και μια εταιρεία παραγωγής της Σαρδηνίας, βασίζονται σε ένα κείμενο Γάλλου συγγραφέα ,επιλέγοντας έτσι να μιλήσουν για μια από τις πιο πολυφορεμένες λέξεις των τελευταίων ετών “χρεοκοπία”. Αξίζει να αναφέρω πως η παράσταση δουλεύτηκε στην Σαρδηνία σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κέντρο τέχνης κάπου χαμένο στην ξερή νησιωτική γη ,διάσημη για την πληθώρα των γουέστερν που γυρίστηκαν σε τούτο τον τόπο . Παράλληλα με την δική μας παράσταση δουλεύτηκαν και ανέβηκαν άλλες τέσσερεις παραγωγές ,όλες χρηματοδοτημένες από το ίδιο πρόσωπο, την κυρία του σπιτιού Aurora Aru. Παρουσιάστηκαν επίσης παραγωγές από μεγάλα θέατρα της Ιταλίας .Η εμπειρία μοναδική ,πρωινό ξύπνημα ,πρόβα, μεσημεριανό φαγητό, όλοι οι καλλιτέχνες μαζί, έπειτα πάλι πρόβα μέχρι το βράδυ όπου και μαζευόμασταν κουρασμένοι πια από την πολύωρη εργασία, να φάμε ,να πιούμε, να χαλαρώσουμε και να συζητήσουμε για το πώς προχωρούν οι πρόβες της κάθε ομάδας. Επόμενη στάση το φεστιβάλ GloboTeatro Fest στην πόλη Reggio di Calabria. Η σκηνή του φεστιβάλ δεσπόζει σε ένα κάστρο ,η ατμόσφαιρα μαγική ,οι διοργανωτές φιλόξενοι σαν Έλληνες και ήταν πολλές οι φορές που ακούσαμε τους ντόπιους να λένε πως είναι και αυτοί Έλληνες ,οι Έλληνες της κάτω Ιταλίας.

Το πράγμα αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, όταν το βράδυ, χορεύουμε μεθυσμένοι σε έναν γάμο, χέρι- χέρι με έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της εποχής μας ,τον Bruce Myers.

Τελευταία στάση στην πόλη της Θεσσαλονίκης ,την πόλη μου, εκεί που έπαιξα την πρώτη μου παράσταση .Μετά από 12 χρόνια λοιπόν μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να παίξω στην πόλη που με ανάθρεψε και στον δήμο Καλαμαριάς, στην δική μου γειτονιά ,όπου σας περιμένω 23&24 Ιανουαρίου στις Θεατρικές Πρεμιέρες , στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» , λίγο πριν τις εκλογές να θυμηθούμε τα περί χρεοκοπίας, μήπως και ξεστραβωθούμε αυτή τη φορά .

Σπύρος Ξένος

 

20150120_185557

Ταυτότητα

Συγγραφέας: David Lescot

Διασκεύη: Francesco Bonomo και Ευθύμιος Καλτσούνας

Σκηνοθεσία: Francesco Bonomo

Ηθοποιοί: Σπυρίδων Ξένος, Χρήστος Τανταλάκης, Δήμητρα Χαριτοπούλου

Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Λιάκου

Eπιμέλεια κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη

Μουσική επιμέλεια: Massimiliano Bonomo

Οργάνωσηπαραγωγής: Progetti Carpe Diem/La Casa delle Storie

20150120_183531

 

23 και 24 Ιανουαρίου Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»