Φεστιβάλ

Ο Ελαιώνας ανθίζει την άνοιξη

Με έμπνευση τον ιστοριοδίφη, λογοτέχνη, περιπατητή και ποιητή Δημήτριο Καμπούρογλου και αφορμή την έκδοση της θεατρικής της νουβέλας «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», η Φένια Παπαδόδημα και μια δημιουργική ομάδα επιστημονικών και καλλιτεχνικών

συνεργατών, διοργανώνει από 17 Απριλίου έως 17 Μαίου το ELAIώNAS FESTIVAL 2015.

Πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στην περιοχή του Ελαιώνα, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και αστικού ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που εμπνέονται από την βαθιά ιστορική, άκρως γοητευτική, αλλά και πλήρως παραμελημένη περιοχή του Ελαιώνα. Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργίας: Θέατρο, Χορός, Μουσική, Performance, Εικαστικά, Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Video art, Ντοκιμαντέρ.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο [email protected] έως 15 Φεβρουαρίου.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και οι τόποι δράσεις θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου

 

Η ιδέα

Στο έργο του «Ο Αναδρομάρης της Αττικής», ο σπουδαίος αθηναιογράφος Δημήτριος Καμπούρογλου, καταγράφει στιγμιότυπα της ελληνικής ζωής και ιστορίας μέσα από τις εμπνευσμένες περιηγήσεις του στην Αθήνα και την Αττική. Τα σχόλια του αφορούν τόσο στην εξέλιξη της πνευματικής παράδοσης όσο και στη μεταμόρφωση του ίδιου του φυσικού τοπίου.

 

Διαβάζοντας τις γλαφυρές περιγραφές του, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τους συνδετικούς κρίκους της «κρυφής» ελληνικής ζωής από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ψηλαφεί τον σφυγμό μιας Ελλάδας αόρατης, εξαφανισμένης αλλά και τραγικά οικείας. Σαν έμπειρος φωτογράφος «αποθανατίζει» φυσικά τοπία, μνημεία και απίθανες γωνιές της  ευρύτερης Αθήνας . Στη συνέχεια αφήνεται στους συνειρμούς της μνήμης και της φαντασίας του που άλλοτε συνθέτουν κομμάτια της αληθινής ιστορίας, άλλοτε θρύλους ξεχασμένους κι άλλοτε προσωπικές αναπολήσεις και στοχασμούς συχνά με πολύ χιούμορ. Ο ελαιώνας, «το ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς αποτελεί κυρίαρχο θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Καμπούρογλου.

 

Η φιλοδοξία του Φεστιβάλ

 

Γο ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας  καλλιτέχνες θεατρικούς, μουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους σ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, ομιλιών και συνευρέσεων πάνω σε θεματικές που στρέφονται και άπτονται του Ελαιώνα ακόμη και μέσα από μία απρόσμενη, αφαιρετική ματιά. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα μήνα με κύρια έδρα κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της περιοχής. Πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες μπορεί ν’ αποτελέσει οποιοδήποτε κείμενο, ταινία, μουσική, επιστημονική έρευνα, ιστορική αναδρομή ή άλλο τεκμήριο που σχετίζεται με τον Ελαιώνα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πειραματισμούς έμπνευσης!

Ταυτότητα

ELAIώNAS FESTIVAL 2015 / Δημιουργική Ομάδα:

Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Παυλίνα Ζάχρα, Άρης Ασπρούλης

 

ELAIώNAS FESTIVAL 2015 / Επιστημονικοί & Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες:

Σίσσυ Παπαθανασίου, Καλή Κυπαρίσση, Λαοκρατία Λάκκα, Δρόσω Κατσίλα, Μενέλαος Κυπαρίσσης, Κρίστελ Καπερώνη κ.ά.