Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ελεάνα Γεωργούλη: “Όταν η γιαγιά μου άφησε τα τετράδια της”

“Μεγάλωσα από μικρή με τους παππούδες. Οι γονείς μου -εργαζόμενοι- έτρεχαν οι άνθρωποι και με εμπιστευόντουσαν συνέχεια στους δικούς τους γονείς. Και εγώ περνούσα φανταστικά εκεί. Έμαθα στη συντροφιά με τους παππούδες. Έμαθα να τους παρατηρώ και να τους ακούω”, εξιστορεί στο artplay.gr η Ελεάνα Γεωργούλη με αφορμή την παράσταση “Τα Κόκκινα Τετράδια” όπου υπογράφει, κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία η οποία ανεβαίνει από τις 7 Οκτωβρίου στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

” Όπως όλα τα πιτσιρίκια τρελαινόμουν για ιστορίες. Και η γιαγιά μου, μου έλεγε ακούραστα. Οι ιστορίες της γιαγιάς μου ήταν ιστορίες από το αντάρτικο, ήταν ιστορίες από τις φυλακές, ήταν ιστορίες από την παρανομία και το κυνήγι. Ήμουν το παιδί που μεγαλώνει στην ευημερία του ‘90, με γονείς και θείους στο Πολυτεχνείο και παππούδες αγωνιστές με Β’ Παγκόσμιο και Εμφύλιο στις πλάτες. Οι εικόνες, οι τόποι, το ανθρώπινο μέγεθος του “τότε” θα κυλούν πάντα στις φλέβες μου μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς μου. Πάντα θα με κυκλώνει η νοσταλγία και οι λέξεις θα ερεθίζουν τη μνήμη: Αβέρωφ, Γοργοπόταμος, Σκοπευτήριο, Γυάρος, Τασκένδη, Μίκης, Πρωτομαγιά.

Όταν πέθανε το 2009 η γιαγιά μου, μου άφησε το αρχείο της, τα τετράδια της. Και έτσι έμαθα και τη δική της ιστορία. Μου έλεγε πάντα τις ιστορίες των άλλων. Για τη δική της μόνο μισόλογα. Τα χρόνια περνούσαν εγώ ωρίμαζα και η γιαγιά Βάσω, παρά το θάνατό της, είναι μια φιγούρα που με συντροφεύει σταθερά και σιωπηλά. Είχα μεγάλη επιθυμία να αφηγηθώ την ιστορία της, για εκείνη, για τη γενιά και τους ανθρώπους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους. Και για όλους εμάς, τους επίγονους τρίτης γενιάς των παλιών αγωνιστών που κουβαλάμε όπως κουβαλάμε αυτή τη μνήμη και ζούμε στο σάστισμα και την αμηχανία που επιβάλει η εποχή.

Η ιστορία πάει έτσι: Η Βάσω οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στο ΕΑΜ. Συμπαρασύρει στην οργάνωση και τους δυο αδελφούς της που κατατάσσονται στον ΕΛΑΣ και τον Πατέρα της που γίνεται μάλιστα υπεύθυνος του ΕΑΜ της περιοχής. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η Χίτικη οργάνωση του Πύργου αποφασίζουν να χτυπήσουν την οικογένεια. Αποφασίζουν τη δολοφονία της Βάσως. Εκείνη όμως τη νύχτα σκοτώνουν στη θέση της Βάσως την αδελφή της Ουρανία. Βρισκόμαστε στα τέλη του 1944. Αν και οι υπεύθυνοι περνούν ανταρτοδικείο τελικά δεν καταδικάζονται. Η Βάσω μέσα στο πένθος της αποφασίζει να εκδικηθεί. Από το Δεκέμβρη του ‘44 μέχρι τη σύλληψη της το 1949 ζούσε στην παρανομία. Από το 1949 έως το 1953 ήταν πολιτική κρατούμενη στις Φυλακές Πατρών και στις Φυλακές Αβέρωφ. Καταδικασμένη από έκτακτο Στρατοδικείο, 6 φορές ερήμην, σε θάνατο. Γλύτωσε από απίστευτη συγκυρία το απόσπασμα. Απελευθερώθηκε το 1953 όπως και ο παππούς μου και αμέσως παντρεύτηκαν. Είχαν γνωριστεί στα πλαίσια του ΕΑΜ το 1943. Ο παππούς μου αντάρτης του ΕΛΑΣ. Παιδάκια, ερωτεύτηκαν αλλά βγαίνοντας και οι δυο στην παρανομία σαν οργανωμένοι μες τον Εμφύλιο χάθηκαν. Ο παππούς μου εξόριστος από το 1945 έως το 1953. Κρατήθηκαν ζωντανοί στις κακουχίες για να ξανανταμώσουν.

Το υλικό της παράστασης φωτίζει το πρόσωπο της Βάσως Στροφύλλα και του Γιάννη Γεωργούλη, των παππούδων μου, την Ουρανία (την δολοφονημένη αδελφή της), τον άντρα της Αντώνη καθώς επίσης τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της Ουρανίας και αρχηγό των Χιτών του Πύργου.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους σπουδαίους και συχνά αφανείς αγωνιστές που θυσίασαν ζωή και νιάτα για το συλλογικό πρόταγμα.Θα θυμηθώ το Λοίζο και τον Ρασούλη:

“Το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε

μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε

Ποτέ δε λες η μοίρα πως σε αδίκησε

μα μόνο η ιστορία αλλιώς σου μίλησε

Σκυφτός στα καφενεία, στους δρόμους σκεφτικός

μα χτες μες στην πορεία περνούσες γελαστός

Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή

Τ’ όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου γιατί”

Ελεάνα Γεωργούλη

Ταυτότητα

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Γεωργούλη

Επιμέλεια σκηνικής σύνθεσης: Αλεξάνδρα Καζάζου

Μουσική: Γιάννης Φίλιας

Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα

Σκηνικά: Γεώργιος Τρικκαλιώτης

Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ανδρέας Κοντόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Γιάννης Φίλιας, Ελεάνα Γεωργούλη

ΧΩΡΟΣ

Κάτω Χώρος

Από 07.02.2020 – 12.04.2020

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά

 

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 21:15

Κυριακή 21:15

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Παρασκευή

Κανονικό 13€

Μειωμένο 10€

Σάββατο-Κυριακή

Κανονικό 15€

Μειωμένο 12€