Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Δημήτρης Τσεκούρας: «Απελευθέρωση είναι η Στιγμή εκείνη που παύεις να φοβάσαι»

«Η Απελευθέρωση» είναι ένα έργο που μιλάει για το Σήμερα. Για το Φριχτό μας Σήμερα», επισημαίνει στο artplay.gr ο συγγραφέας Δημήτρης Τσεκούρας με αφορμή την εκ νέου παρουσίασή του  από τις 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο 104.

«Μια εντελώς συνηθισμένη ελληνική οικογένεια κι ένας ξένος γύρω από ένα τραπέζι γιορτάζουν μια επέτειο. Συγκρούσεις, αποκαλύψεις, φιλοσοφίες, πόθοι, αναμνήσεις, ο έρωτας και το κακό. Κι ένα εκκωφαντικό ΜΠΟΥΜ που κάποια στιγμή ακούγεται απ’ έξω, μπλεγμένο με κάτι φριχτά «πολιτικά» συνθήματα…

Έγραψα το έργο πριν έξι χρόνια. Όταν έντρομος και τσατισμένος (κυριολεκτώ και ως προς τα δύο επίθετα) συνειδητοποιούσα ότι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από όλα αυτά που ήταν αυτονόητα μέσα στην αγύριστη ηπειρώτικη κεφάλα μου δεν ήταν εξίσου αυτονόητο εκεί Έξω.

Όταν έβλεπα κι άκουγα σωρηδόν αυτοκτονίες, συζητήσεις μόνο για τα λεφτά και το φαγητό, ομοφοβία και μια εμετική δηθενιά παντού και στα πάντα. Κοινώς, μια κατάσταση ό,τι πρέπει για να σου στρίψει κανονικά. Και ασφαλώς ένας γελοίος φασισμός που απροκάλυπτα, ΣΧΕΔΟΝ ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ, λες και δεν χόρταινε να μεγαλώνει.

Ονειρευόμουν λοιπόν διεξόδους. Συλλογικές διεξόδους. Οι διέξοδοι αυτές δεν ήρθαν ποτέ και, μολονότι τα πράγματα Τώρα ίσως να είναι και χειρότερα, κατά έναν παράξενο λόγο Τώρα δεν φοβάμαι. Δεν φοβάμαι καθόλου. Γιατί όταν φοβάσαι, κονταίνεις. Αλλά αυτό ακριβώς το πράγμα, το να πάψεις δηλαδή να φοβάσαι, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ, ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα, ίσως αυτό να είναι μια κάποια λύσις.

Απελευθέρωση ίσως να είναι αυτό το πολύ πολύ απλό και την ίδια στιγμή το πολύ πολύ δύσκολο: η Στιγμή εκείνη που παύεις να φοβάσαι. Η Στιγμή που είσαι ενώπιος ενωπίω ολοκληρωτικά και απόλυτα και αποκλειστικά με τον Εαυτό σου και που οφείλεις να μην του κάνεις Απιστία και που εμπεδώνεις ότι δικαιούσαι να τον κάνεις ό,τι μα ό,τι γουστάρεις να τον κάνεις.

Και δεν πα ν’ ακούγονται απ’ έξω τα πιο σιχαμένα συνθήματα… Γιατί ναι: «Κανένα κακό δεν έρχεται απ’ έξω», που λέει κι ο Θανάσης τού έργου….

“Η Απελευθέρωση” νομίζω πως είναι ένα άκρως λαϊκό έργο. Χρησιμοποιώ τη λέξη «λαϊκό» με το πιο θετικό πρόσημο που μπορεί να δοθεί στη λέξη: ένα έργο που νομίζω ότι μπορεί να γίνει αντιληπτό και να το παρακολουθήσει ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που διαθέτει τη στοιχειώδη ευαισθησία προς τον Άνθρωπο. Είναι κάτι σαν υπενθύμιση τού Αυτονόητου στην “Κωμική” εποχή μας. Κι όσο μπανάλ ή επηρμένο κι αν ακουστεί, νομίζω ότι ήταν Χρέος μου να στρωθώ και να γράψω με όσο πιο απλό τρόπο γινόταν ένα έργο για ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ με τα πολλά κεφάλια που εδώ και χρόνια βλέπω μπροστά μου και ασφαλώς να το Μοιραστώ…

Αυτά…

Ευχαριστώ τη Ζωή Ξανθοπούλου που το σκηνοθέτησε και για μια ακόμη φορά είναι στο πλευρό μου, τον Σπύρο Γραμμένο που έγραψε μουσική και ένα τραγούδι ειδικά για την παράσταση, τους πέντε ηθοποιούς (Βασίλης Βηλαράς, Κατερίνα Δημάτη, Άρης Ντελία, Ντέπη Πάγκα, Γιάννης Παπαϊωάννου) και ασφαλώς το Θέατρο 104».

Δημήτρης Τσεκούρας

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Βοηθός σκηνοθέτη:
 Έφη (Ρόμπιν) Χαστά
Φωτογραφίες:
 Δήμητρα Τριανταφύλλου, Αλέξανδρος Βηλαράς

Trailer: Νατάσα Ιωάννου

Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Κατερίνα Δημάτη, Άρης Ντελία, Ντέπυ Πάγκα, Γιάννης Παπαϊωάννου

«Η Απελευθέρωση» του Δημήτρη Τσεκούρα θα κυκλοφορήσει εντός του Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Λόγου και Κριτικής RedMarks.

Πρεμιέρα: 24 Σεπτεμβρίου

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:15 (μέχρι τις 17 Οκτωβρίου)

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr (προσφορά στα 8 ευρώ έως 30/9)
Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι (πλησίον μετρό «Κεραμεικός»)

Τηλέφωνο: 210 3455020

 

Προβολή – Επικοινωνία: Δημήτρης Χαλιώτης, 6977 570142