Κινηματογράφος Ο Ρόλος μου Οι δημιουργοί γράφουν

Κάτια Γκουλιώνη: «Η Πολυξένη δεν θέλει να υιοθετήσει καμιά ταυτότητα που της επιβάλλεται»

«Η Πολυξένη είναι μια ηρωίδα η οποία δεν θέλει να προσαρμοστεί στα ρούχα που ράβουν για εκείνη», σημειώνει στο artplay.gr η ηθοποιός Κάτια Γκουλιώνη με αφορμή τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο τιμήθηκε στα βραβεία Ίρις 2018 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ομώνυμη ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου που έλαβε διεθνείς διακρίσεις.

Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής γνωμοδότησης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ, στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
« Όταν την παίρνουν από το ορφανοτροφείο στα 12 με μια ήδη διαμορφωμένη ταυτότητα καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα οικογένεια μιας τελείως διαφορετικής τάξης και οπτικής από αυτήν. Μοιάζει συνέχεια να της ζητείται ή να της επιβάλλεται κάτι άλλο από αυτό που η ίδια θα ήθελε. Οι άνθρωποι που την μεγαλώνουν την έχουν σαν ψυχοκόρη. Όμως όταν ο πατέρας της πεθαίνει, η Πολυξένη υιοθετείται και βρίσκεται ξαφνικά κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας. Ξαφνικά καλείται να παίξει και πάλι έναν καινούργιο ρόλο, αυτόν της μεγαλοαστής υποψήφιας νύφης. Η Πολυξένη όμως δεν θέλει να προσαρμοστεί σε κανέναν κοινωνικό ρόλο που της επιβάλλεται. Είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί να βρει την ταυτότητα της αλλά δεν θέλει ταυτόχρονα να υιοθετήσει και καμιά ταυτότητα που η κοινωνία της επιβάλλει. Και όσο η Πολυξένη εναντιώνεται σε όλο αυτό, τόσο ενδυναμώνει την ταυτότητα της και εντέλει ενηλικιώνεται. Παρ ότι το σενάριο αναφέρεται σε μια άλλη εποχή, και πέρα από τη δουλειά που κάναμε στις πρόβες, προσπάθησα να δω τον χαρακτήρα μέσα από εντελώς σύγχρονες προσωπικές αναφορές που ίσως με βοήθησαν να μην εγκλωβιστώ σε μια περιγραφή της εποχής, αλλά να δοκιμάσω να συγκρουστώ και να αναζητήσω την υποκριτική ταυτότητα του ρόλου, με τον ίδιο τρόπο που η Πολυξένη συγκρούεται με το περιβάλλον της».

Κάτια Γκουλιώνη

Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα

Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου

Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου

Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Υβόννη Μαλτέζου

Διάρκεια: 100 λεπτά

Διανομή: Rosebud 21 / Seven Films

Η ταινία «Πολυξένη» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του 24ου Μεσογειακού Φεστιβάλ της πόλης του Τετουάν στο Μαρόκο (Grand Prix de la Ville de Tetouan – Competition long metrages) και ήταν υποψήφια για 11 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αγγελική Καλαμαρά