Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Χαρτογραφώντας τα συναισθήματα

Για την παράσταση «amor est. αγάπη είναι.» που παρουσιάζει στο PLAYGROUND for the arts, μια παράσταση που γεννήθηκε μέσα από την αλληλογραφία τριών σπουδαίων ποιητών:

του Rainer Maria Rilke (Ράινερ Μαρία Ρίλκε), της Marina Tsvetaeva (Μαρίνα Τσβετάγιεβα) και του Boris Pasternak (Μπόρις Πάστερνακ) γράφει στο artplay.gr η σκηνοθέτης Δέσποινα Σιδηροπούλου.

“Η παράσταση έχει δομηθεί, πάνω στην ερωτική επιστολογραφία της Μαρίνας Τσβετάγεβα « Γράμματα στον Ελικώνα» . Το ίδιο το κείμενο της ποιήτριας είναι ένα υπαρξιακό ταξίδι. Το ταξίδι της ψυχής που περνάει «από την προαίσθηση, την πράξη και την ανάμνηση του έρωτα» όπως η ίδια το περιγράφει. Από την αρχή είχα την αίσθηση του αρσενικού και του θηλυκού ως αρχετυπικές δυνάμεις μέσα μας. Υπάρχουν στα κύτταρά μας πέρα από το φύλο και τη σεξουαλική μας ταυτότητα. Και περάσαμε ένα στάδιο προβών για να τις αναγνωρίσουμε μέσα μας, πέρα από τα στερεότυπα που ορίζουν τον άντρα και τη γυναίκα. Πέρα από την προσωπική μας ιστορία, υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλους μας στον έρωτα και αυτός είναι το σώμα μας και η ψυχή μας. Στον πυρήνα της δικής μας διαδρομής υπήρχε από την αρχή ο στόχος να χαρτογραφήσουμε σκηνικά τα συναισθήματα και τις καταστάσεις, από τα οποία περνάμε οι άνθρωποι όταν ερωτευόμαστε. Η χαρά, η λαχτάρα, ο πόθος, η ανάγκη για αποκλειστικότητα, η ζήλεια, η ντροπή να εκφράσουμε την αλήθεια μας, ο φόβος, η ανάγκη για διάρκεια, εμπιστοσύνη, ελευθερία, αγάπη. Να αναρωτηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε σε σχέση με το αγαπημένο πρόσωπο. Να αναγνωρίσουμε το καθρέφτισμα μας , μέσα στα δικά του μάτια. Να μας κοιτάξουμε κατάματα. Να αναρωτηθούμε πέρα από την ανάγκη μας να μας αγαπήσουν, πόσο εμείς μπορούμε να αγαπήσουμε, τον εαυτό μας και τον «αγαπημένο» .

Δέσποινα Σιδηροπούλου