Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αγγελίτα Τσούγκου: Ξεκλειδώνοντας μυστικά

“Η παράσταση αυτή, δύο χρόνια τώρα, μου προκαλεί πληθώρα σκέψεων», αναφέρει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Αγγελίτα Τσούγκου για το « Σεξ Λεξικόν – Η επιστήμη του Έρωτα», που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104.

«Σκέψεις, πρωτίστως, σκηνοθετικές: πώς αναδεικνύεις το βάθος, την αλήθεια και την οικουμενικότητα ενός έργου που μιλάει για μία τόσο αναγνωρίσιμη και οικεία εμπειρία όπως είναι η πρώτη φορά, μια εμπειρία που έχει στιγματίσει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους; Πώς χτίζεις παράλληλα μια παράσταση με κωμικούς όρους; Τι ηθοποιούς επιλέγεις; Τι ποιότητες ψάχνεις; Πώς τους καθοδηγείς; Εδώ δεν χωρούν σκηνοθετικές «δικτατορίες», διότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι πιστευτό, δεν θα προκαλεί την ταύτιση, στοιχείο αναπόσπαστο του Σεξ Λεξικού. Πρόκειται για τον έρωτα δύο παρθένων 17άρηδων και η ιστορία είναι δική τους, όχι του σκηνοθέτη. Οποιαδήποτε τρανταχτή παρεμβολή παραφωνεί. Ο σκηνοθέτης εδώ οφείλει να είναι ένας καλός αγωγός ανάμεσα στο έργο και τους ηθοποιούς.

Σκέψεις συγγραφικές: έχω δει το έργο να παίζεται επί σκηνής περίπου 60 φορές και ακόμα θαυμάζω τη δομή του, τη γεωμετρία του, τους χαρακτήρες του, το θέμα του, την ιδέα του, το χιούμορ του, το διάλογο, την πλοκή, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας.  Καθώς ωριμάζω, εκτιμώ όλο και περισσότερο το «σαφές», το «καθαρό», το «απλό». Τέτοιο είναι το Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα. Ένα άψογο θεατρικό έργο, δομημένο με τις ποιότητες της κλασικής αμερικανικής κομεντί κι έχω ένα ένστικτο ότι το πρώτο αυτό έργο του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου θα παίζεται στο θέατρο για χρόνια. Μπορεί να γίνει και ταινία, ποιος ξέρει.

Σκέψεις υποκριτικές: δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επαναπαυτούν οι ηθοποιοί σε αυτή την παράσταση. Πρέπει να είναι διαρκώς παρόντες, έτοιμοι να συναντηθούν, να ερωτευθούν, να  συνευρεθούν. Δεν μπορείς να γελάσεις τον θεατή εάν είναι ψεύτικος ο πόθος. Ειδικά την πρώτη φορά. Διότι αυτή τη θυμούνται όλοι.  Η ανάμνησή της είναι αξέχαστη είτε έχει εξελιχτεί όμορφα είτε όχι.

Τέλος, σκέψεις για την απήχηση του έργου στο κοινό. Αναφέρομαι στην αντικειμενική  παρατήρηση της μεγάλης επικοινωνίας του Σεξ Λεξικού με το κοινό, και κυρίως με το νεανικό κοινό. Τι προκαλεί αυτή την προσέλευση αναρωτιέμαι; Το θέμα του έργου, δηλαδή η πρώτη φορά δύο ερωτευμένων εφήβων; Ναι, αλλά πώς γίνεται στην εποχή του cyber sex οι νέοι να έρχονται σε μία παράσταση που διαδραματίζεται το 1978 και να βρίσκουν σημείο επαφής; Μήπως υπάρχει ανάγκη για επιστροφή σε μία πιο αθώα συνθήκη, όπου η άγνοια γύρω από το θέμα δημιουργούσε και την επιθυμία για την εξερεύνησή του; Ή τα οικουμενικά θέματα δεν γνωρίζουν χωροχρονικούς περιορισμούς; Μήπως είναι το στοιχείο της κωμωδίας; Αλλά και πάλι, με τι γελάμε ακριβώς; Με τους εαυτούς μας ή με τους άλλους; Οι ηθοποιοί; Η σκηνοθεσία; Το θέατρο; Η επικοινωνία; Ο τίτλος του έργου; Όλα αυτά μαζί; Κάτι άλλο ή τίποτα από αυτά;  Η διαδικασία δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης κρύβει μυστικά. Αισθάνομαι ότι η δουλειά μου ως σκηνοθέτης είναι αυτή ακριβώς. Να προσπαθώ να ξεκλειδώνω όσα από αυτά μπορώ”.

Αγγελίτα Τσούγκου

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος

Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο

Σκηνικά – Κοστούμια: Σάντρα Σωτηρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Αθερίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρα και Ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη 21:15

Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος), 5 € (για ανέργους)

Διάρκεια παράστασης: 80’

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Λήξη Παραστάσεων : Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Προπώληση: viva.gr, 11876, Media Markt,Reload, SevenSpots, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», Αθηνόραμα

Χώρος: Θέατρο 104 . Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) –  Τηλ : 210 3455020