Εικαστικά

Σύμβολο της «ανεκτικότητας» το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.

Υπογραμμίζοντας τις κοινές επιρροές μεταξύ των πολιτισμών, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι θα είναι το πρώτο παγκόσμιο Μουσείο στον αραβικό κόσμο που θα συνδυάζει διαφορετικές ηπείρους και πολιτισμούς και κυρίως θα μεταφέρει τη συμβολική κίνηση της «ανεκτικότητας».

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες, κατασκεύασε στο νησί Σααντιγιάτ  55 λευκά κτήρια.

Εντυπωσιακό το στέγαστρο, διαμέτρου 180 μέτρων, για το οποίο χρειάστηκαν περίπου 2000 τόνοι αλουμινίου, που δημιούργησαν οκτώ στρώσεις από 7.850 μεταλλικά αστέρια μέσω των οποίων οι ακτίνες του ήλιου αναδεικνύουν το εσωτερικό του κτιρίου.

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου των Εμιράτων θα αριθμεί 600 έργα, ενώ μόλις το 5% του συνόλου του ιδρύματος, που έχει 23 μόνιμες γκαλερί, θα αφιερωθεί στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι θα εγκαινιαστεί από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ . Θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Σάββατο 11 Νοεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

Για τον Τζακ Λανγκ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργό Πολιτισμού, το νέο Μουσείο είναι ένα «εγχείρημα ελπίδας σε έναν κόσμο που θα επιδεικνύει σεβασμό σε απόψεις και διαφορές» απέναντι στον «φανατισμό» και την «τρομοκρατία».

«Το Λούβρο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της χώρας για τον πολιτισμό και το σύμβολο ενός κράτους ανεκτικού και ανοικτού στη διαφορετικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού της χώρας.