featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ανδρέας Ανδρέου: «Γιατί διαφορετικά, θα ήμασταν άλλοι»

“Όταν ζητάς τα δικαιώματα ενός θεατρικού έργου ζώντος συγγραφέως, τυπική υποχρέωση αποτελεί συχνά η αποστολή επίσημης πρόσκλησης στον ίδιο. Συντάξαμε λοιπόν μία επιστολή για να φτάσει στην Κάρυλ Τσέρτσιλ τής οποίας το έργο «Ένας Αριθμός» (2002) ανεβάζουμε στο Bios από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου”, ομολογεί στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Ανδρέας Ανδρέου, προσθέτοντας: ” Μεταξύ άλλων, την ευχαριστήσαμε που μας επέτρεψε να σπαζοκεφαλιαστούμε με αυτό το τόσο… ελληνικό ανάμεσα στα έργα της. Πράγματι, η θεματική του ανάγεται στους μύθους της αρχαιότητας. Παίρνει κάτι από τις παραβολές της Βίβλου. Τοποθετεί όμως την ιστορία του στο σήμερα· σε ένα σήμερα διόλου απίθανο, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιγράψουν άλλους ανθρώπους. Κι αν αυτό φαντάζει να είναι επιστημονική φαντασία, παραδόξως επιβεβαιώνεται το αντίθετο.

Ένας πατέρας (του οποίου το όνομα δεν ακούγεται ποτέ στο έργο) αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του ως πατέρας για δεύτερη φορά με το ίδιο όμως παιδί. Με το ίδιο γενετικό υλικό. Με έναν άνθρωπο ίδιο αλλά και διαφορετικό. Φαίνεται να τα καταφέρνει. Όμως δεν συνειδητοποιεί το βάθος της ύβρεως έως ότου το παρελθόν τού ξαναφέρει μπροστά του αυτό(ν) που άφησε στη μέση. Αφορμή για αυτή την ασυνήθιστη συνάντηση: ένα τυχαίο γεγονός. Τόσο τυχαίο ώστε να οδηγήσει σε αναγνώριση και καταστροφή με τους όρους της αρχαίας τραγωδίας.

Κι όμως το κείμενο μάς αφορά δυνητικά όλους. Το εύρημα της κλωνοποίησης μάς επιτρέπει να εστιάσουμε καλύτερα στον αληθινό του πυρήνα, που είναι οι ίδιες οι ανθρώπινες σχέσεις. Στη σχέση πατέρα και γιου, γονέως και παιδιού, αδελφού προς αδελφό, δημιουργού και δημιουργήματος. Στην ενηλικίωση.

Ο θαυμασμός μου με οδήγησε να το μεταφράσω. Έπειτα να ψάξω (και να βρω) τους ιδανικούς του ερμηνευτές (Λεωνίδας Κακούρης στον ρόλο του πατέρα, Έκτορας Λιάτσος στον ρόλο των γιων) και να τους σκηνοθετήσω. Μαζί με μία ομάδα σταθερών συνεργατών (Ματίνα Μέγκλα στα σκηνικά και τα κοστούμια, Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου στους φωτισμούς) αποφασίσαμε από κοινού υπέρ μίας προσέγγισης που να αντιμετωπίζει τον μύθο του έργου ενιαία, αδιάσπαστα από την αρχή ως το τέλος. Τα καταφέραμε; Θα δείξει. Για μας είναι αρχή. «Γιατί διαφορετικά, θα ήμασταν άλλοι», όπως λέει και ένας από τους χαρακτήρες. Σας περιμένουμε”.

Ανδρέας Γ. Ανδρέου

20/01/19 (παραμονή της πρεμιέρας)

 

 

Ματίνα Μέγκλα (σκηνογραφία-ενδυματολογία), εγώ (μετάφραση-σκηνοθεσία), Λεωνίδας Κακούρης, Έκτορας Λιάτσος, Νίκος Μαυράκης (διεύθυνση παραγωγής)

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Γ. Ανδρέου

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ματίνα Μέγκλα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Φωτογραφίες: Karol Jarek

Παραγωγή: TooFarEastProductions, Apparat Athen

Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης, Έκτορας Λιάτσος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 στις 21:00

Ημερομηνίες: από Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως Τρίτη 19 Φεβρουαρίου

Ημέρες & ‘Ωρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 70΄

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (ενιαίο), 10€ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Χώρος: ΒΙΟS Main

Διεύθυνση: Πειραιώς 84, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων:  210-3425335