Εργαστήρια Θέατρο

Αναζητώντας το «ίχνος»

Την έννοια «ίχνος» θα διερευνήσει το 2ο Θερινό Μαντείο, ένα πολυήμερο εργαστήριο εκπαίδευσης και δημιουργίας για επαγγελματίες ηθοποιούς, που για δεύτερη χρονιά διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, από  1 έως 17 Iουλίου στα Γιάννενα και στην αρχαία Δωδώνη.

Πώς από τα «ίχνη» μπορούμε να αναδιατάξουμε έναν «όλον»; Πώς οι ψηφίδες του παρελθόντος μπορούν να συγκολληθούν ώστε να αφηγηθούν κάτι για το σήμερα; Πώς αφουγκραζόμαστε στον χώρο το ίχνος και την παρουσία του χρόνου;

Στο “Θερινό Μαντείο 2019” διδάσκουν: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Θωμάς Μοσχόπουλος, Σίμος Κακάλας, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Κορνήλιος Σελαμσής.

Masterclasses: Βίκτωρ Αρδίττης, Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Kατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά

Συνεργάτης δραματουργίας: Tάσος Αγγελόπουλος

Μαζί με τους διακεκριμένους Έλληνες διδάσκοντες στο “Θερινό Μαντείο 2019” συνεργάζονται δύο σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες: Εργαστήριο-παράσταση της Chiara Guidi

Η Κιάρα Γκουίντι είναι ιδρυτικό μέλος (μαζί με τον Ρομέο και την Κλάουντια    Καστελλούτσι), του διεθνούς φήμης θιάσου Socìetas Raffaello Sanzio. Φημίζεται ως ερευνήτρια της φωνής στο θέατρο. Είναι επίσης πρωτοπόρος στο θέατρο για παιδιά.

Στο “Θερινό Μαντείο” θα διευθύνει ένα οκταήμερο σεμινάριο πάνω στην Άλκηστη   προσαρμοσμένη για παιδικό κοινό (La terra dei lombrichi ) που θα παρουσιαστεί στην αρχαία Δωδώνη. Η παράσταση έχει ήδη τύχει θερμής υποδοχής στο εξωτερικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί σε ανοιχτό χώρο· με τη συμβολή του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Μasterclass του κορυφαίου σκηνοθέτη  Peter Stein πάνω στις παραστάσεις του Ορέστεια και Ηλέκτρα.

Ξεναγήσεις: Αρωγός του “Θερινού Μαντείου” είναι ο διαπρεπής αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ,  προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιήσει περιήγηση στην αρχαία Δωδώνη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Εκδρομές Διαλέξεις Παραστάσεις: Έχουν επίσης προγραμματιστεί εκδρομές και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και διαλέξεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΑΠΘ.

Οι σπουδαστές του “Θερινού Μαντείου” θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις  αρχαίου δράματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης.

Επιμελήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του “Θερινού Μαντείου” είναι η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη και υπεύθυνη της διοργάνωσης η Eλένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Κόστος: 280 ευρώ -250 ευρώ για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ιωαννίνων.  Περιλαμβάνονται: δίδακτρα, διαμονή, μεσημεριανό, εκδρομές, περιηγήσεις, διαλέξεις, παρακολούθηση παραστάσεων.