Θέατρο

«Αναφορά στον Γκρέκο» με τον Τάκη Χρυσικάκο

Τη θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη θα παρουσιάσει για την καλοκαιρινή περίοδο 2015 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί

στις Βρυξέλες, με πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 4 Ιουνίου και η πρεμιέρα στην Ελλάδα θα γίνει στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 1 Ιουλίου στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση του έργου στη Γαύδο.

ΦΩΤΟ 2

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα – τραγούδι και Δημήτρης Τσούρτος κιθάρα – κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου! Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος,

Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Εμμανουέλλα Αλεξίου,

Εικαστική επιμέλεια: Βάλια Μαργαρίτη,

Λύρα – Τραγούδι: Σταύρος Ψαρουδάκης,

Κιθάρα – κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσούρτος.