Κινηματογράφος

Ελληνικό χρώμα στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι

Δύο ταινίες ελληνικής συμπαραγωγής συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό Τμήμα της 50ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου.

Η ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου συμμετέχει στο διαγωνιστικό Τμήμα East of the West και η ταινία Antonia του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο στο επίσημο διαγωνιστικό. Το εν λόγω φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και κομβικό σημείο συνάντησης για αγοραστές, διανομείς, προγραμματιστές φεστιβάλ, πράκτορες πωλήσεων, δημοσιογράφους και σκηνοθέτες.

Τετάρτη 04:45

Summertown

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Τετάρτη 04:45, Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, σηκώνει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί.

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξη Αλεξίου, η οποία κάνει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, είναι μια παραγωγή των TWENTY TWENTY VISION, CL PRODUCTIONS, PIE FILMS και ZDF/ΑRTE, με συμπαραγωγούς τους Κώστα Λαμπρόπουλο, Talia Kleinhendler και Osnat Handelsman και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, τον ΟΠΑΠ Α.Ε., το Γερμανικό Συμβούλιο Κινηματογράφου, το Ταμείο Χρηματοδότησης Κινηματογράφου του Ισραήλ, τη ΝΕΡΙΤ και το Eurimages.

 

Antonia του Φερντινάντο Σίτο

antonia

Στο επίσημο διαγωνιστικό Τμήμα θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία Antonia, του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο, μια ελληνοϊταλική παραγωγή με θέμα την πρωτοποριακή ζωή της ποιήτριας Αntonia Pozzi (1912-1938). Η Αntonia Pozzi γράφει ποίηση, κρυφά. Γράφει φυσικά, μην ξέροντας ότι πρόκειται να γίνει μια από τις σημαντικότερες Ιταλίδες ποιήτριες του 20ου αιώνα. Ζει στο Μιλάνο το 1930 σε μία εποχή στην οποία δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Η πρωταγωνίστρια ερωτεύεται, γράφει, φωτογραφίζει, κάνει ορειβασία. Αυτά είναι τα τελευταία δέκα χρόνια της σύντομης, έντονης ζωή της.

Η ταινία είναι σε σενάριο του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο και του Κάρλο Σάλσα και σε παραγωγή των Λούκα Γκουαντατζίνο και Μάρκο Μοραμπίτο, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο.

Η Washingtonia στο FUTURE FRAMES

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, συμμετέχει επίσης με την ταινία Washingtonia, στο FUTURE FRAMES, το οποίο πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και αποτελεί μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών κάθε χώρας, καθώς και την παρουσίαση προσδοκώμενων νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες.

Μέσω του προγράμματος FUTURE FRAMES, το EFP έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία ισχυρών και μακροχρόνιων επαφών ανάμεσα στους νέους σκηνοθέτες και την κινηματογραφική βιομηχανία, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις δικτύωσης με παραγωγούς, διανομείς και αντιπροσώπους πωλήσεων.

Οι επιλεγμένοι νέοι σκηνοθέτες, οι οποίοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ευρύ κοινό. Η Washingtonia, η οποία αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία αποφοίτησής της σκηνοθέτιδας από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μέλος του EFP.