Θέατρο

“Άλφα/Ιδέα”: Ένα θέατρο με τρέλα για μικρές ομάδες που παλεύουν”

Με ένα πολυπληθές μελίσσι από νέους καλλιτέχνες που χαρούμενοι και αγχωμένοι πηγαινοέρχονταν βιαστικά, ανάμεσα σε συνεργεία μαστόρων που έβαφαν, στερέωναν, κολλούσαν και τεχνικούς που διόρθωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Αθηνά Μουστάκα της ομάδας “Ιδέα”, από κοινού με τον θεατρικό παραγωγό Λευτέρη Πλασκοβίτη, υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους στον νέο τους θεατρικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το ιστορικό θέατρο “Άλφα” που βρίσκεται μέσα στη στοά επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, το οποίο θα στεγάσει παραστάσεις, όνειρα, ιδέες και νέες ομάδες, ντόπιες αλλά και διεθνείς.

“Για ένα θέατρο που φλέγεται, ένα θέατρο χειροποίητο, σε ανοιχτό διάλογο με αντίστοιχες νέες ομάδες του εξωτερικού, ένα θέατρο με τρέλα”, μίλησαν οι νέοι “θιασάρχες”, προσθέτοντας: “Θέλουμε να φτιάξουμε έναν δικό μας πυρήνα, έναν πόλο για μικρές ομάδες που παλεύουν, ένα θέατρο της αποκέντρωσης ”.

Το θέατρο θα στεγάσει από παραστάσεις και σεμινάρια έως bar theater και stand up με πολιτική θεματολογία, έως θεατρικές καταγραφές, θέατρο – ντοκουμέντο και ιστορίες από μετανάστες.

Οι ανακαινίσεις περιλαμβάνουν επέκταση της σκηνής, νέες ηχητικές εγκαταστάσεις, καινούργιο σύστημα ψύξης και θέρμανσης, καινούργια καθίσματα.

Όλοι τους μίλησαν για αποκέντρωση της τέχνης πέρα από ιδρύματα και φεστιβάλ, σύνδεση της γειτονιάς και της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει την αναβίωση μιας θεατρικής πιάτσας, αλλά και συνομιλία με ιστορικά κτήρια όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και τη γειτονιά των Εξαρχείων.

“Αισθανόμαστε βαθιά συγκίνηση για τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου”, είπαν και οι τρεις με μια φωνή, παρουσιάζοντας την κόρη του ζευγαριού και γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό Μαργαρίτα Μυτιληναίου, που, σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, αναλαμβάνει τη διοργάνωση μιας μουσικής σκηνής, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν ποικίλες μουσικές βραδιές και παρουσίαση δίσκων, και θεματικές όπως τα τραγούδια του Αττίκ, η Κυβέλη Καστοριάδη, κόρη του Κορνήλιου, αλλά και η Μαρία Φαραντούρη που θα παρουσιάσει δυο νέους ποιητές. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα παρουσιασθεί προσεχώς.

Γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα όπου η μουσική θα παρουσιάζεται με άλλον τρόπο, μέσα από ρόλους, και θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια στα καμαρίνια του θεάτρου, όπου, όπως είπε, είχε κάνει από ταξιθεσία και ταμείο έως πέρασμα στην σκηνή ως κομπάρσος. “Επιστρέφω εδώ που είναι η παιδική μου χαρά” είπε.

Για “έναν μεγάλο καλλιτεχνικό έρωτα που κατέληξε σε γάμο” μίλησε ο θεατρικός παραγωγός Λευτέρης Πλασκοβίτης αναφερόμενος στη γνωριμία που έγινε συνεργασία με “σηκωμένα μανίκια” για ένα “όμορφο ταξίδι”.

Το “Άλφα – Ιδέα” θα φιλοξενεί εκτός από ομάδες, και παραστάσεις από το εξωτερικό. Η έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με τη μεγάλη επιτυχία “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2”. Θα ακολουθήσει το Σάββατο 22 Οκτωβρίου το παιδικό έργο “Τελευταία Μαύρη Γάτα”, κάθε Σάββατο και Κυριακή, και στις 2 Νοεμβρίου “Το δέντρο του Οιδίποδα”, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή