Θέατρο

75 χρόνια Θέατρο Τέχνης : Με την δύναμη του κειμένου

Με την Μαριάννα Κάλμπαρη να συνεχίζει στο τιμόνι του Θεάτρου Τέχνης και για τα επόμενα τρία χρόνια, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν παρουσίασε τον φετινό του προγραμματισμό για τη θεατρική σεζόν 2017-2018. Ενα θέατρο που κουβαλάει ένα μεγάλο μερίδιο της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου των τελευταίων 75 χρόνων και που γι’ αυτή την επέτειο θα ξεκινήσει διετές αφιέρωμα από την ερχόμενη χρονιά, υπό την επιστημονική εποπτεία του Πλάτωνα Μαυρομούστακου.

Ξεκινώντας και το Θέατρο Τέχνης με επαναλήψεις παραστάσεων που αγαπήθηκαν από το κοινό και είχαν μικρή περίοδο παρουσίας την περυσινή σεζόν -τακτική που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα θέατρα φέτος- παρουσίασε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου τις νέες παραστάσεις που μας καλεί να δούμε φέτος στις δύο σκηνές -στο ιστορικό Υπόγειο και στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα. Το νέο στοιχείο είναι η ενότητα των Μουσικών Παραστάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Θ.Τ. Φέτος, και το χαρακτηριστικό, που εξ αρχής παρατηρούμε -θα το παρατηρήσετε κι εσείς διαβάζοντας το πρόγραμμα- είναι η έμφαση που δίνεται στο νεοελληνικό κείμενο, αλλά και στη δύναμη του κειμένου γενικότερα: είτε πρόκειται για κείμενα Ελλήνων συγγραφέων, είτε πρόκειται για λογοτεχνικά κείμενα ξένων λογοτεχνών, είτε πρόκειται για κλασικά θεατρικά κείμενα που ποτέ δεν κουραζόμαστε να βλέπουμε, και ποτέ δεν κουραζόμαστε να αναζητάμε ό,τι μας ερμηνεύει τις δικές μας ζωές στις δικές τους γραμμές. Αλλωστε το φετινο μότο του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης είναι ένας στίχος του Γ. Σεφέρη: «Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, /να μου δοθεί ετούτη η χάρη». Και σίγουρα το θέατρο είναι μια τέχνη που συχνότατα μιλάει πολύ απλά, για πολύ σύνθετα πράγματα.

Οι επαναλήψεις

• “RELAX MINOTIS” του Βασίλη Παπαβασιλείου- σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

(6 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2017, ΦΡΥΝΙΧΟΥ. Με τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον Γιάννο Περλέγκα επί σκηνής.

• “ΛΕΣΧΗ”( ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Ι) του Στρατή Τσίρκα –σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (11 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2017, ΥΠΟΓΕΙΟ). Η συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το Εθνικό Θέατρο, στη μεταφορά στη σκηνή της κλασικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, ξεκινά με την επανάληψη της θεατροποίησης του πρώτου τόμου της τριλογίας. Θα ακολουθήσει, μέσα στη σεζόν, και η θεατροποίηση των άλλων δύο τόμων, της «Αριάγνης» και της «Νυχτερίδας», που εντάσσονται στις νέες παραγωγές της σεζόν.

• “ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (ΙΙ)” , Ζοέλ Πομμερά  σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (16 Νοεμβρίου 2017- 21 Ιανουαρίου 2018, ΥΠΟΓΕΙΟ). Η παράσταση που αγαπήθηκε πέρυσι, το σπονδυλωτό κείμενο του Ζοέλ Πομμερά που καταπιάνεται με διάφορες μορφές πάθους, έρωτα και αγάπης, ξανά στη σκηνή του Υπογείου.

Οι νέες παραγωγές

Και το Θέατρο Τέχνης πιάνει το νήμα των νέων του παραγωγών για φέτος, από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα.

Ετσι, στις 15 Νοεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική επιμέλεια Γιάννη Λεοντάρη, ο δεύτερος τόμος της τριλογίας, η «Αριάγνη». Με την ίδια ομάδα πρωταγωνιστών, -δεν θα αλλάξει η διανομή και στις τρεις παραστάσεις και «σε πρώτο πλάνο, τα διλήμματα που βιώνουν τα πρόσωπα του έργου στην ψυχή και το σώμα τους: πολιτική δράση ή καλλιτεχνική δημιουργία; ακτιβισμός ή έκφραση; έρωτας ή αυτοθυσία; Στην παράσταση της «Αριάγνης», ο στόχος δεν είναι να επιβεβαιώσουν μέσα τους οι θεατές αυτό που ήδη γνωρίζουν ή διαισθάνονται, ότι δηλαδή η μοίρα της μεταπολεμικής Ελλάδας παίχτηκε στα ζάρια, στα σαλόνια και στις κρεβατοκάμαρες ενώ ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας πέθαινε προδομένο στα βουνά και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτά είναι γνωστά. Το ζητούμενο της παράστασης είναι η διάψευση των βεβαιοτήτων και η ταραχή για όσα τώρα μας συμβαίνουν. Δηλαδή, ένα ανησυχητικό σκηνικό συμβάν». Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ» (ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΙΙΙ), Στρατή Τσίρκα-σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη (31 Ιανουαρίου- 4 Μαρτίου 2018, ΦΡΥΝΙΧΟΥ – «στα σκοτεινά περπατάμε..» είναι το μότο αυτής της παράστασης του πιο πολιτικού από τους τόμους της τριλογίας. Η ιδιοφυής πολυφωνική αφήγηση, μέσα από την οποία εξιστορεί τα γεγονότα ο συγγραφέας, συνιστά υλικό πολύτιμο για τη θεατρική μεταποίηση μιας πολυεπίπεδης αμιγώς «ελληνικής» ιστορίας, όπου ο έρωτας και τα μικρά ανθρώπινα πάθη αποτελούν το επίκεντρο, περιβαλλόμενα από μεγάλες ιδέες, πολιτικές φιλοδοξίες, ατελείωτες μηχανορραφίες και κινούμενα από οράματα, δύναμη ψυχής και ανθρωπιά.

  • Το νέο έργο του Παναγιώτη Μέντη «Οίκος Μακ-Μπεθ», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, παρουσιάζεται από τις 16 Οκτωβρίου στο Υπόγειο.

Η πολυαγαπημένη «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου έχει παρουσιαστεί και παλαιότερα στο Θ.Τ. Πάντα στη σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου. Μια μαγική παράσταση. Θα έχουμε την ευκαιρία να την ξαναδούμε από τις 18 Νοεμβρίου στη Φρυνίχου.

Το έργο του Παύλου «Προς Ελευσίνα» έχει το δικό του στίγμα στο νεοελληνικό θεατρικό έργο. Επιστρέφει στο Θ.Τ., σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, με τη Μαρία Καβογιάννη που επιστρέφει έπειτα από 31 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης. Από 20 Νοεμβρίου 2017, στη Φρυνίχου.

Μια μεταγραφή για δύο πρόσωπα, που βασίζεται στο Murder in the cathedral του Τ. Σ. Ελλιοτ, σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη ανεβαίνει στη σκηνή του Υπογείου, από τις 4 Δεκεμβρίου. Ο τίτλος της παράστασης είναι «Ενας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστέυοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Με τη Ρούλα Πατεράκη και τον Γιώργο Νανούρη.

Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ είναι ένα έργο που πάντα αγαπάμε να βλέπουμε. Αυτή τη φορά ανεβάνει στο Υπόγειο, από τις 8 Φεβρουαρίου 2018, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τις Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, κ.ά. Η παράσταση ξεκινάει το διετές αφιέρωμα στα 75χρονα του Θ.Τ., αφού παρουσιάστηκε και πάλι εκεί το 1968, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου.

Με τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ επιστρέφει η Νατάσα Τριανταφύλλη, τον Απρίλιο του 2018, στη Φρυνίχου. Και με τον Ρένο Χαραλαμπίδη να ερμηνεύει όλους τους ρόλους.

Με ένα έργο που πάντα γοητεύει, που εμπερικλείει υπαινικτικά τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα, με το έργο του Εντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» κλείνει η θεατρική σεζόν στο Θέατρο Τέχνης, και συγκεκριμένα στο Υπόγειο, τον Απρίλιο του 2018. Μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης με τους Μάγια Λυμπεροπούλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Θάνο Τοκάκη, Νίκο Αλεξίου, κ.ά.

Μουσικές παραστάσεις – Με οδηγό τον Λόρκα και αρχαία ελληνικά κείμενα

• “ΝΕΚΥΙΑ – ΕΚ-ΣΤΑΣΗ”

Μουσική αφήγηση σε κείμενα Ομήρου και Παπαδιαμάντη

Σύλληψη-σκηνοθεσία-μουσική σύνθεση:  Φένια Παπαδόδημα

(ΓΙΑ 4 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη 12-19-26 Οκτωβρίου και Πέμπτη 2 Νεομβρίου, ΦΡΥΝΙΧΟΥ)

-“ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ.

ΑΙΣΧΥΛΟΣ/ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ”

Για 2 ηθοποιούς και ένα βιολί επί σκηνής

Σκηνοθεσία-απόδοση-συρραφή κειμένων: Κωνσταντίνος Χατζής

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης

(ΓΙΑ 4 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Δευτέρα 6 και 13 /Τρίτη 7 και 14 Νοεμβρίου, ΦΡΥΝΙΧΟΥ)

«ΣΠΗΛΑΙΟ»

Μια σύγχρονη όπερα

Concept/Κείμενο/Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας

(ΓΙΑ 5 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 31 Ιανουαρίου- 4 Φεβρουαρίου 2018, ΥΠΟΓΕΙΟ)

«DUENDE»

Μια διάλεξη μετά μουσικής, με θέμα το πάθος.

(10 Ιανουαρίου 2017-28 Μαρτίου 2018, ΦΡΥΝΙΧΟΥ). Κείμενο, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα. Μουσική σύνθεση, ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης.

Το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει την εξωστρεφή διαδρομή του των τελευταίων χρόνων και εγκαινιάζει τη δράση «Το Θ.Τ. γνωρίζεται με το κοινό του», με σημείο εκκίνησης τις παραστάσεις που θα δούμε φέτος. Γιατί Θέατρο Τέχνης δεν είναι μόνο οι άνθρωποι πάνω στη σκηνή και πίσω από τις παραστάσεις και τις δράσεις του Θεάτρου Τέχνης. Αλλά και οι άνθρωποι στην πλατεία, που 75 χρόνια τώρα, στηρίζουν το Θέατρο Τέχνης. Αλλά ασφαλώς είναι και οι μελλοντικοί θεατές, που ανεβαίνουν αυθόρμητα πάνω στη σκηνή, όπως το πιτσιρίκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

H πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 9.30μμ . Αμέσως μετά την παράσταση (ώρα έναρξης 8μμ) θα γίνει γνωριμία και συζήτηση με τους συντελεστές της εναρκτήριας παραγωγής της σεζόν, “RELAX MINOTIS” του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων με το κοινό θα ανακοινώνονται κάθε φορά  στο δελτίο τύπου των παραστάσεων καθώς και στο site και fb του Θεάτρου Τέχνης.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο η έναρξη των τρίχρονων εκδηλώσεων, από τις 25 Μαρτίου 2018, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Συζητήσεις με το κοινό, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, αναγνώσεις κειμένων, διαγωνισμοί νέων θεατρικών κειμένων, παρουσίαση ραδιοφωνικών έργων, θεατρικά αναλόγια, δρώμενα, συναυλίες κτλ., θα πραγματοποιούνται τα επόμενα τρία χρόνια στο Θέατρο Τέχνης.  Στόχος: να αναρωτηθούμε από πού ξεκινήσαμε, πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα; Ποιά είναι η σύγχρονη Ελλάδα; “Πώς και κατά πού προχωρά; “…

Όλγα Σελλά

Φωτογραφία εξωφύλλου: Θωμάς Δασκαλάκης