Όπερα

Ο «Πρίγκιπας» που γοητεύει μικρούς και μεγάλους

Η σπαρταριστή όπερα και… για παιδιά του Νίκου Κυπουργού σε ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοχόπουλου Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει, ενθουσίασε τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους της Λυρικής,

την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στην πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου των παραστάσεων, την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15.

Βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο Πρίγκιπας χοιροβοσκός, η σπαρταριστή παραγωγή και για παιδιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της περασμένης καλλιτεχνικής περιόδου της ΕΛΣ, μιλάει για έναν πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Στο παραμυθένιο κόσμο της παράστασης, το δράμα αναμειγνύεται με την κωμωδία, το συναίσθημα με τον κυνισμό και η γοητεία με την απογοήτευση, με πρωταγωνιστή τη μαγευτική μουσική του Νίκου Κυπουργού και το λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου. Την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ διεύθυνε με ζωντάνια ο Γιώργος Αραβίδης.

 

10604504_963710270322083_7598501628815241100_o

Το αφαιρετικό σκηνικό της Ευαγγελίας Θεριανού χώρισε τη σκηνή στους δύο κόσμους του παραμυθιού: στον λαμπερό, «γυάλινο» του παλατιού που ζει η πριγκίπισσα και στο «βρώμικο» του χοιροστασίου όπου κατοικούν τα τρία ιδιαίτερα γουρουνάκια με την ανθρώπινη μορφή. Τη μαγική, παραμυθένια εικόνα συμπληρώνουν τα υπέροχα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισουελ και οι πολύχρωμοι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου σε επιμέλεια του Νικόλαου Ξύδη. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας του Θωμά Μοσχόπουλου υπέγραψαν οι Ξένια Θεμελή και Κωνσταντίνα Ψωμά.

Στον ρόλο του Πρίγκιπα ο Νίκος Στεφάνου και της Πριγκίπισσας η Βάσια Ζαχαροπούλου έφτιαξαν ένα ξεκαρδιστικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους, ενώ στους υπόλοιπους συντελεστές, τα τρία γουρουνάκια Μανώλης Λορέντζος, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασίλης Κωστόπουλος, η ακόλουθος Θεοδώρα Μπάκα, οι δύο αυλικοί Νίκη Χαζιράκη, Aικατερίνη Κρασσά και ο Βασιλιάς Κωστής Ρασιδάκης κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες του κοινού.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πρεμιέρα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και ο διευθυντής της Μικρής Άρκτου Παρασκευάς Καρασούλος παρουσίασαν το βιβλίο-cd με το κείμενο του λιμπρέτου, πρωτότυπα εικονογραφημένο με έργα του Βίκτωρα Μοσχόπουλου και φυσικά τη μουσική της παράστασης. Η συγκεκριμένη, πολυτελής έκδοση κυκλοφορεί από τις 10 Νοεμβρίου στα βιβλιοπωλεία και τα δισκοπωλεία από τη Μικρή Άρκτο και την Εθνική Λυρική Σκηνή.