Όπερα

Ο λαός πρωταγωνιστής στην όπερα του Φ. Τσαλαχούρη

Η πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Ιούλιος Καίσαρ», ένα πολιτικό δράμα που θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την εντιμότητα, την ελευθερία, την πολιτική αρχή, απεικονίζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα  και παραμένοντας διαρκώς

επίκαιρο, ανεβαίνει σε λιμπρέτο Διονύση Καψάλη στις 11 και 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .
Παίρνοντας αποστάσεις από τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, ο γνωστός συνθέτης πρωτοτυπεί εγκαταλείποντας την καθιερωμένη ορχηστρική συνοδεία στον αδόμενο λόγο. Την αντικαθιστά με έναν ευφάνταστο οργανικό συνδυασμό: εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών. Αλλά και το φωνητικό μέρος της παρτιτούρας του, εκτός από τους σολίστ, παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον η πολυπληθής χορωδία (150 άτομα από χορωδούς και ηθοποιούς, αφού πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται εντέλει ο λαός.
Σε αυτό το τολμηρό οπερατικό εγχείρημα, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συμπορεύεται με το Ωδείο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ υπό τη διδασκαλία του μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη.

Το κείμενο είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ που έχει ως θέμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Το λιμπρέτο ακολουθεί τη δραματουργική δομή του ιστορικού δράματος του μεγάλου άγγλου συγγραφέα και ποιητή.
Φίλιππος Τσαλαχούρης
Γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Από τα 90 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι τέσσερις Συμφωνίες, οι τρεις μονόπρακτες όπερες, η μεγάλη όπερα Ιούλιος Καίσαρας, και τα πέντε Κουαρτέτα εγχόρδων του. Έχει επίσης συνθέσει λειτουργίες, κοντσέρτα, τραγούδια, χορωδιακά κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης από το 1991 μέχρι το 2005, ενώ παράλληλα είχε συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (2004) και στο Ωδείο Kodály (1992). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1996. Το Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ταυτότητα

Λιμπρέτο: Διονύσης Καψάλης
(βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ)
Διδασκαλία, μουσική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαλαχούρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Συνοδεία: Αλέξης Ντίαμαντ

Εκκλησιαστικό όργανο: Ουρανία Γκάσιου
Πιάνο α΄ και β΄: Μαρία Ευστρατιάδη, Γιάννης Γιαννόπουλος
Σύνολο κρουστών: Τάξη κρουστών Ωδείου Αθηνών Δημήτρη Δεσύλλα

Διανομή
Μάρυλλος: Βαγγέλης Μανιάτης
Πληβείος α΄: Νικήτας Γκρίτζαλης
Φλάβιος: Δημήτρης Παπαγεωργίου
Πληβείος β΄: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος
Ιούλιος Καίσαρ: Αλέξανδρος Σταυρακάκης
Κάσκας: Μιχάλης Ψύρρας
Αντώνιος: Αρκάδιος Ρακόπουλος
Μάντης Σπουρίννας: Βασίλης Ασημακόπουλος
Κάσσιος: Κώστας Μαυρογένης
Βρούτος: Άγγελος Χονδρογιάννης
Κικέρωνας: Αλέξανδρος Γάβαρης
Κίννας: Βασίλης Ασημακόπουλος
Δέκιμος: Νικήτας Γκρίτζαλης
Τραγουδιστής: Νίκος Σπανός
Αρτεμίδωρος: Διονύσης Μελογιαννίδης
Ικέτες συγκλητικοί: Τριτοετείς σπουδαστές
της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών
Λαός της Ρώμης: Χορωδία σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών,
σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών
και Χορωδία του ΟΤΕ (διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης)