Όπερα

Φόνισσα. H νέα όπερα του Κουμεντάκη στο Μέγαρο Μουσικής

 

Παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, Φόνισσα, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Μέγαρο Μουσικής και στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 19 Νοεμβρίου.

Το λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου βασίζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, τη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Μια μεγαλειώδης παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, σκηνικά Πέτρου Τουλούδη, κοστούμια Πέτρου Τουλούδη – Ιωάννας Τσάμη και φωτισμούς του Βινίτσιο Κέλι.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζει συστηματικά την ελληνική δημιουργία, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε το 2011 τη σύνθεση μιας νέας όπερας στον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες με σαφές, διακριτό προσωπικό στίγμα, ο οποίος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μουσικής γλώσσας αξιοποιεί με γόνιμο τρόπο στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή της μουσικής του Κουμεντάκη, που ταιριάζει ιδανικά στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το αριστουργηματικό αυτό διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο οποίο βασίζεται η νέα όπερα.

Στην φωτογραφία του Βαγγέλη Κύρη, η Φόνισσα της πρώτης διανομής, η μεσόφωνος Ειρήνη Τσιρακίδου

Πηγή : Εθνική Λυρική Σκηνή