Όπερα

Ενθουσιασμός για τη Rock Opera Alexander

Ενθουσιασμένοι εμφανίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο, για τη μεγάλη παραγωγή «Alexander The Great. Rock Opera»,

η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Βούρος και ο μουσικοσυνθέτης της παράστασης και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης.

Στις δηλώσεις τους τόνισαν τη σημασία που έχει για το ΚΘΒΕ και για τα πολιτιστικά πράγματα η συγκεκριμένη παράσταση, την οποία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής χαρακτήρισε «ειδικού σκοπού».

KTHVE_SYNENTEYXI1

Η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου, διευκρίνισε ότι ηπαράσταση «Alexander The Great. Rock Opera» έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εξηγώντας ότι «δεν είναι απλώς μια παραγωγή αλλά είναι ένα εγχείρημα. Ένα project που πίσω του έχει μια ολόκληρη φιλοσοφία και ένα ιστορικό. Η φιλοσοφία του εμπεριέχει όλους τους στόχους της διοίκησης όπως τους έχει θέσει μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τους υλοποίησε μέσα στη χρονιά που πέρασε. Εμπεριέχει την ποιότητα στο καλλιτεχνικό έργο, το πολύπλευρο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του Κρατικού Θεάτρου, την εξωστρέφεια, όπως και τα στοιχεία της καινοτομίας και της πρωτοπορίας».

Η κ. Λυσαρίδου, αναφερόμενη στο σχεδιασμό της παραγωγής για διεθνή περιοδεία τόνισε ότι το εγχείρημα «AlexanderTheGreat» στο εξωτερικό, δεν είναι απλώς ένα τολμηρό βήμα. «Το γεγονός ότι το ΚΘΒΕ θα βγει στο εξωτερικό και θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις βιομηχανίες θεάματος, είναι κάτι καινούριο. Είναι καιρός να τολμήσει και κάτι τέτοιο γιατί αυτό θα μείνει και ως εμπειρία τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη βελτίωση των υποδομών, τονίζοντας ότι η έναρξη της παράστασης «AlexandertheGreat» συμπίπτει με την τεχνική αναβάθμιση των Σκηνών του ΚΘΒΕ, την ενεργειακή αναβάθμιση του Βασιλικού Θεάτρου, καθώς και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του. «ΚΘΒΕ goes green!» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ALEXANDER_prova4

Με τα μάτια του καλλιτέχνη ο Γιάννης Βούρος εξομολογήθηκε ότι μόλις είδε την παράσταση στο προηγούμενο ανέβασμά της, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι εμπεριείχε τη δόση ενός μεγάλου θεάματος και αποφάσισε να την ανεβάσει ως παραγωγή του ΚΘΒΕ. «Ο σπόρος της μεγάλης παράστασης υπήρχε, έγκειται πλέον στο ΚΘΒΕ να το υιοθετήσει και να το περιφρουρήσει με όλες τις προδιαγραφές που μόνο ένας μεγάλος κρατικός πολιτιστικός φορέας μπορεί να προσφέρει» είπε.

Σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, η προετοιμασία αυτής της παράστασης αλλά και η συνεργασία με ατζέντηδες και παραγωγούς του εξωτερικού θα είναι μια τεράστια εμπειρία που θα προστεθεί στο «δισάκι» του δυναμικού του ΚΘΒΕ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος «κύριο μέλημα της Διοίκησης και της δικό μου είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να βγει στο εξωτερικό με αυτήν την παραγωγή εκ του ασφαλούς. Εννοώ, οικονομικά, να μην γυρίσει τραυματισμένο γιατί δεν έχει τέτοια περιθώρια».

Ο μουσικοσυνθέτης και σκηνοθέτης του έργου Κωνσταντίνος Αθυρίδης, αναλύοντας τη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ έκανε λόγο ένα πραγματικά προστατευμένο περιβάλλον γύρω από τον «Αλέξανδρο» και τον ίδιο.

«Ευχαριστώ το ΚΘΒΕ για τη μεγάλη ομπρέλα εμπιστοσύνης και αγάπης που περιέβαλλε το συγκεκριμένο εγχείρημα. ‘Όραμα’ είναι η  λέξη κλειδί αυτής της παραγωγής. Κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι μας προσωπικά, σαν άτομα αλλά και σαν κοινωνία. Το όραμα είναι αυτό που ενώνει αυτήν μας την προσπάθεια που θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει, στο πλαίσιο εξωστρέφειας του ΚΘΒΕ, στο εξωτερικό» δήλωσε.

Τέλος, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της παράστασης, ο κ. Βούρος αποσαφήνισε ότι τα 280 εισιτήρια των 100 ευρώ είναι ένα κάλεσμα σε όσους μπορούν να στηρίξουν μια «παράσταση ειδικού σκοπού», όπως την χαρακτήρισε, δίνοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα και σε ευπαθείς ομάδες της πόλης, να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα σπουδαίο θέαμα (εκτός από τις 4 παραστάσεις από 23-26 Οκτωβρίου, θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις στις 29 και 30 Οκτωβρίου ειδικά για ΑΜΕΑ και ανέργους).