Όπερα

Ανάσα ζωής για το Grand Prix Μαρία Κάλλας

“Μετά από δυο χρόνια σιωπής, το Grand Prix Μαρία Κάλλας επανασυνδέεται. Ευχαριστώ τον Θεό,το Ίδρυμα Κακογιάννη, το ΕΣΠΑ και όλους εσάς που θα ενώσουμε μαζί το ρήγμα”.

Αυτό δήλωσε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου για τον φετινό 38ο Διεθνή Διαγωνισμό της Όπερας που ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου, η Λούλη Ψυχούλη, πρόεδρος του  Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός για την Όπερα και το Πιάνο που το  Athenaeum εγκαθίδρυσε από το 1974, ξαναβρίσκει τον ρυθμό του σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  έχοντας ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Μέσα στα 40 χρόνια ζωής του Διαγωνισμού έχουν λάβει μέρος σε αυτόν περισσότεροι από 1.800 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και πολλοί από τους βραβευθέντες κάνουν σήμερα διεθνή καριέρα. Για δυο χρόνια (2012 και 2013) ο Διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δυσχερών οικονομικών συνθηκών.

Επανέρχεται φέτος με 52 νέους λυρικούς τραγουδιστές από 4 ηπείρους και 15 χώρες, ανάμεσά τους και 16  Έλληνες. Τους νέους καλλιτέχνες θα κρίνουν και φέτος  διάσημοι ερμηνευτές, καθηγητές και συντελεστές  της Όπερας όπως οι Σέριλ Στιούντερ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρτίνα Αρρόγιο, Κρίστιαν Κάρλστεντ, Ντέιμ Γκουίνεθ Τζόουνς, Πήτερ Κάτονα, Μύρων Μιχαηλίδης, Μίλτος Λογιάδης, Σέριλ Μιλνς και Γκυ Μονταβόν.

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 7.30 θα γίνει η απονομή των βραβείων στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με είσοδο ελεύθερη και απαραίτητη  κράτηση θέσεων.