Μουσική

Το πασχαλινό πρόγραμμα του Μεγάρου

Πέντε συναυλίες οι οποίες περιλαμβάνουν από θρήνους της Παναγίας του Μεσαίωνα με όργανα εποχής, έως το εκκλησιαστικό όργανο με τους 6.080 αυλούς, αποτελούν το πολύ ενδιαφέρον πασχαλινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής

το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα. Πρώτη συναυλία το Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου, είναι μια κατανυκτική αναδρομή στην υμνογραφία της μεσαιωνικής Δύσης με όργανα εποχής από το σύνολο Ex Silentio και τίτλο «Planctus, θρήνοι της Παναγίας». Για “ένα αφιερωμένο πρόγραμμα στο Μεσαίωνα, με θρήνους στη γλώσσα των τροβαδούρων, ύμνους στην Παναγία του Αλφόνσου του Σοφού, μαζί με κοσμικούς θρήνους πολυφωνικής και μονοφωνικής μουσικής”, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κούντουρας των Ex Silentio.
Την Κυριακή των Βαΐων πρωταγωνιστεί το εκκλησιαστικό όργανο από την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου που συμπράττει με τον Θοδωρή Βαζάκα στα κρουστά και την Ορχήστρα «Aκαντέμικα» Αθηνών, σε μια συναυλία με τίτλο «Στην αυλή των μαγικών αυλών» και έργα από τον 17ο έως και τον 20ό αιώνα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου.
Την Μεγάλη Δευτέρα η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια και ύμνους από τις « Παναγιές του κόσμου» σε ενορχήστρωση Κώστα Βόμβολου και Χάρη Λαμπράκη.
Το «Requiem» του Μότσαρτ θα παρουσιασθεί την Μεγάλη Τρίτη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
Μεγάλη Τετάρτη θα ακουσθεί το «Stabat mater» του Χάυντν, που περιγράφει το δράμα του Θείου Πάθους, από την Καμεράτα υπό την μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου σε όργανα εποχής.