Μουσική

«Tape» από τους Artéfacts Ensemble

Σε ένα ηλεκτροακουστικό μουσικό ταξίδι επιλέγει να μεταφέρει το κοινό το σύνολο ARTéfacts στη δεύτερη συναυλία του στο Θέατρο Πόρτα, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι το οποίο ξεκινά από τις νέες δυνατότητες που προσέφεραν οι εφευρέσεις των Thomas Edisson (μικρόφωνα, φωνογράφος) και Fritz Pfleumer (μαγνητοταινία), στον χώρο της μουσικής τεχνολογίας και που συνέβαλαν στην ώθηση πολλών συνθετών ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα να πειραματιστούν με όποιο νέο τεχνολογικό μέσο μπορούσαν να ενσωματώσουν στο έργο τους.

Σε μια αντίστοιχη προσπάθεια το σύνολο ARTefacts μπαίνει στην «πρίζα» και παρουσιάζει έργα που απαιτούν τη συνεργασία και το συντονισμό των μουσικών εκτελεστών με ηλεκτρονικά μέσα και κυρίως με τη χρήση της μαγνητοταινίας.

Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η μαγνητοταινία αποτελώντας το νέο μέσο αναπαραγωγής ήχου κέντρισε το ενδιαφέρον των συνθετών, οι οποίοι ανακαλύπτοντας κάποιες νέες τεχνικές επεξεργασίας της, κατάφεραν να δημιουργήσουν πρωτόγνωρα ηχητικά αποτελέσματα για την εποχή, εμπνέοντας ολόκληρες γενιές συνθετών να πειραματιστούν και να συνθέσουν έργα για ηλεκτρονικά μέσα, ενσωματώνοντας στα ηχητικά τους τοπία και τον ακουστικό ήχο των κλασσικών οργάνων.

foto3_1512

Συμμετέχουν οι:

Ai Motohashi-Σιδέρη – πιάνο

Guido de Flaviis   – σαξόφωνο

Σπύρος Τζέκος     – κλαρινέτο

Λαέρτης Κοκολάνης – βιολί

Μάριος Δαπέργολας – βιόλα

Κώστας Σερεμέτης   – κρουστά

Θοδωρής Βαζάκας   – κρουστά

Λουίζος Ασλανίδης – βίντεο

Επόμενα live

20 Ιανουαρίου Μπάμπης Παπαδόπουλος

27 Ιανουαρίου Γιώργος Κοντραφούρης ,Solo

3 Φεβρουαρίου ΣίμοςΚακάλας – Γιώργος Παπαγεωργίου, Bochinsky brothers present: “The dead east fiesta cantaleros grande!”

10 Φεβρουαρίου Baroque unexpected II