performance Εικαστικά

Αφιέρωμα στον θαμώνα του καμπαρέ «Βολταίρος»

Αρχίζει σήμερα στο BETON 7 το αφιέρωμα στον Θάνο – Αλέξανδρο Δημήτρη Μούρραη (Μurray) -Βελλούδιο, τον Έλληνα, ο οποίος -κατά δήλωσή του – βρέθηκε στο καμπαρέ Βολταίρος της Ζυρίχης,

στο ξέσπασμα του ντανταϊσμού, του “καλλιτεχνικού κινήματος αισθητικής αναρχίας”, που αναπτύχθηκε με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και απελευθέρωσε τις Τέχνες από την αστική «ευπρέπεια», τον ακαδημαϊσμό και από ο,τιδήποτε οι δημιουργοί θεωρούσαν “καταπιεστική διανοητική αγκύλωση” στην Τέχνη και την καθημερινότητα.

Στο αφιέρωμα που φέρει τον γενικό τίτλο «Θάνος Μούρραης Βελλούδιος. Χαμένος κρίκος ή μεταιχμιακός σπινθηριστής;» συμμετέχουν-συμβάλλουν οι:

Ελισάβετ Αρσενίου, Γεωργία Σαγρή, Κατερίνα Κουτσίνα, Αντώνης Βολανάκης, Νεκτάριος Παπαδημητρίου, Πάνος Χαραλάμπους,20080618AUXLAPRFDA_07 Παναγιώτης Μποσνάκης, Διαμαντής Καράβολας, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Νάντια Αργυροπούλου, Φαίδων Χατζηαντωνίου, Ελένη Πολυβίου, Αντώνης Νταγαδάκης, Αλέξης Σαββάκης, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης, Αναστάσης Καμπέρογλου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Γεώργιος Βελούδιος, Ναταλία Μελά, Λάκης Παπαστάθης (Cinetic-«Παρασκήνιο»), Μανώλης Μανουσάκης, Joulia Strauss, Michele Valley, Μαριέττα Καλλονά, Τάσος Βρεττός, Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Μαρία Γεωργιλάκη, Ευθύμης Δημητρίου, Διονύσιος Φωτόπουλος, Τώνης Λυκουρέσης,Νίκος Γκίκας κ.α.

Επιμελητής του αφιερώματος, το οποίο θα εξελιχθεί από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, είναι ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων/intermediα.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα γίνουν τεκμηριώσεις, συμπλεύσεις και συμπλέξεις αναφορικά με το έργο του Θ. Μ – Β, θα ανακληθούν αναμνήσεις, θα υπάρξουν αναπολήσεις, θα γίνουν αναφορές, σταθμίσεις και αποτιμήσεις και θα εντοπιστούν οι προοπτικές που ανοίγονται. Θα διοργανωθούν επίσης εκθέσεις, παρουσιάσεις τεκμηρίων, συζητήσεις, διαλέξεις, διάλογοι, προβολές ταινιών και φωτογραφιών, ηχητικές και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και επιτελέσεις (perfomances) σε επιμέλεια Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Ποιος ήταν ο Θάνος Μούρραης – Βελούδιος

O Θάνος-Αλέξανδρος Δημήτρη Μούρραης-Βελλούδιος, αεροπόρος, ελληνοδίφης, λαογράφος, συνθέτης και δημιουργός της φαντασιομετρικής τέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1895 και σπούδασε στην Ελβετία και στην Αγγλία. Ισχυριζόταν ότι παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις Νταντά της Ζυρίχης. Πέθανε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα (1992). Είναι ο πρώτος DADA -DAGADA όπως προτιμούσε ο ίδιος- Έλληνας καλλιτέχνης ![?].

Οι πολλαπλές υποστάσεις του, οι πολλαπλές του πρωτοβουλίες, οι πολλαπλές διαδρομές του θα μπορούσαν να συνοψιστούν –για το σήμερα- σε δύο ερωτήσεις, σε δύο θεωρήσεις. Η πρώτη, ως η μεταιχμιακή (liminal) «φύση» της προσωπικής του περιπέτειας, καθώς διασχίζει, διαπερνάει εγκάρσια διάφορους και διαφορετικούς χώρους της κοινωνικής ζωής – από τον στρατό στον χώρο της τέχνης, από το Κολωνάκι (πατρικό σπίτι) μέχρι τις φτωχογειτονιές της Αθήνας (σπίτι φιλοξενίας, αποδοχής). Η δεύτερη, ως ο πιθανός ή ο χαμένος ή ο λανθάνων κρίκος στην ασαφή ή δυσκολοπροσδιόριστη αλυσίδα της ελληνικής πρωτοπορίας.

20080618AUXLAPRFDA_06Οι δύο θεωρήσεις, οι δύο πρώτες προβληματικές, αποτελούν απλά σημεία εκκίνησης και η οποιαδήποτε επανεξέταση είναι περισσότερο από επιθυμητή και μάλιστα, εντόνως και επειγόντως.

Οι εκδηλώσεις, οι δράσεις στο Beton7 θα ενισχύσουν ή θα ανατρέψουν αυτές τις πρώτες προβληματικές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το αφιέρωμα στον Θ. Μ-Β δεν υπηρετεί κατά βάση μια προσέγγιση της ιστορίας ή της πολιτιστικής ιστορίας ή και της ιστορίας της τέχνης, αλλά φιλοδοξεί, πριν απ’ όλα, να συνομιλήσει με τον βίο και το έργο του Θ. Μ – Β στο παρόν με επικέντρωση όμως στο μέλλον, και πάντοτε με διάθεση επιτελεστική και φαντασιομετρική.

Πρόγραμμα δράσεων

13.01 | 20.00 Εγκαίνια και επιτελέσεις (performances) από τους: Joulia Strauss, Michele Valley,Νίκος Γκίκας, Δημοσθένης Αγραφιώτης.

15.01 | 18.45 Αντώνης Βολανάκης, Επιτέλεση

16.01 | 18.45 Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης. Επιτελεστική διάλεξη

21.01 | 18.45 Διαμαντής Καράβολας. ”Ο Θ.Βελλούδιος και τα συγκείμενα (context) του 1920-30”.Διάλεξη

22.01 |18.45 Πάνος Χαραλάμπους {«Joseph Βeuys –Βελλούδιος»} και Πάνος Μποσνάκης {«Marcel Duchamp-Βελλούδιος»}.Ομιλίες.

24.01 | 16.00 – 20.30 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα ” Έργα και βίος του Θ. Murray-Βελλούδιου». Συμμετέχουν οι: Ναταλία Μελά, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Αντώνης Νταγαδάκης, Αναστάσης Καμπέρογλου, Αλέξης Σαββάκης, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ευθύμης Δημητρίου, Κατερίνα Κουτσίνα, Γιώργος Πανουσόπουλος, Λάκης Παπαστάθης, Τώνης Λυκουρέσης, Διονύσης Φωτόπουλος κ.ά και όσοι άλλοι γνώρισαν το Θ. Βελλούδιο από κοντά. [Θα γίνει βιντεοσκόπηση για τη δημιουργία αρχείου, αναμνήσεων και μαρτυριών].

27.01 | 18.45 Ελισάβετ Αρσενίου, «Ο Θ.Βελλούδιος και η Ελληνική πρωτοπορία». Διάλεξη-συζήτηση.

30.01 | 18.45 Φαίδων Χατζηαντωνίου. Φαντασιομετρική παρουσίαση μουσικών και άλλων για την αεροπορία-«Μ.Χατζιδάκις, Θ.Βελλούδιος. Μια μουσική διένεξη».

03.02 | 18.45 Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος συζητάει με το Δημοσθένη Αγραφιώτη για το ζήτημα της ‘παραναγνώρισης’ στις περιπτώσεις του Αντρέα Εμπειρίκου και του Θάνου Μούρραη-Βελλούδιου.

05.02 | 18.45 Νάντια Αργυροπούλου, “Πολλά ‘ισκιώματα’, το τρομερό ‘Αμάν’, ο Βελλούδιος, ο Εμπειρίκος και η ζωή ως ριζοσπαστική επινόηση”. Επίσκεψη σημειώσεων με εικόνες.

06.02 | 18.45 Μαρία Γεωργιλάκη, Διάλεξη και προβολή εικόνων, «Η Μέδουσα του Βελλούδιου και άλλες μέδουσες».

INFO

Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου 2015

Εγκαίνια: 13 Ιανουαρίου 2015 | 20:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-20.30 | Σάββατο 14.00-18.00 | Κυριακές κλειστά

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός | Τηλέφωνο: 210-7512625