Βιβλίο Οι δημιουργοί γράφουν

Προσπάθησα να δω τις ιστορίες από τα μάτια ενός παιδιού

Εικονογράφος μιας ευφάνταστης σειράς βιβλίων για διάσημα καράβια της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της μυθολογίας που έγραψαν οι Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μαρία Αγγελίδου, ο Χρήστος Κούρτογλου, γράφει στο artplay.gr για αυτά τα χρωματιστά ταξίδια.

“Τα Καράβια είναι τα πρώτα παιδικά βιβλία που εικονογραφώ. Το έψαχνα καιρό, γιατί πίστευα πως ταιριάζει στη δουλειά μου, γι΄αυτό είχα κάνει κι ένα δείγμα -προσωπική δουλειά- τον Μικρό Πρίγκιπα.

Οταν διάβασα τα πρώτα διηγήματα είχα κατενθουσιαστεί. Η Μαρία Αγγελίδου και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γράφουν υπέροχες ιστορίες που προσκαλούν παιδιά αλλά και ενήλικο κοινό να γνωρίσει και ιστορικά στοιχεία για τα διάσημα καράβια.

Οι εικονογραφήσεις βέβαια παίρνουν, σε πολλές περιπτώσεις, έμπνευση από το φανταστικό κομμάτι των ιστοριών. Τα ταξίδια του Λουκιανού για παράδειγμα είναι γεμάτα χαρακτήρες εξωπραγματικούς, οι εικόνες είναι δηλαδή εκεί, έτοιμες, απλά περιμένουν τη δική σου προσέγγιση.

Επίσης θέλησα να δώσω την αίσθηση που αφήνουν οι ιστορίες. Καθώς όλα αυτά τα καράβια υπήρξαν, υπάρχουν περιγραφές τους αλλά προτίμησα να λάβω λίγο υπόψη (ή καθόλου) το πως πραγματικά έμοιαζε το κάθε καράβι και να δώσω το συναίσθημα που αφήνει η κάθε ιστορία. Το Cutty Sark είναι ένας ζωντανός περήφανος οργανισμός που σκίζει άφοβα άνεμο και κύματα. Το καράβι του Χέμινγουεη, το Πιλάρ, υπήρξε αλλά είναι πάνω από ξεκάθαρο πως έπρεπε να απεικονιστεί χάρτινο, όπως ακριβώς το λέει η ιστορία, γιατί αυτή είναι η ουσία του.

Σε όλες κράτησα μια παρόμοια λογική, προσπάθησα δηλαδή όσο γίνεται, να τις δω από τα μάτια ενός παιδιού και να βρω την αίσθηση που θα του άφηνε η ανάγνωση της κάθε ιστορίας. Ο οδηγός φυσικά είναι τα ίδια τα διηγήματα. Η εικονογράφηση ζωντανεύει οπτικά μια ιστορία και σ’ αυτήν οφείλει να είναι πιστή, από κει και πέρα είναι θέμα προσέγγισης”.

Χρήστος Κούρτογλου