performance Θέατρο

Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο παράλογο

“Πλησιάστε, μπείτε μέσα στις φυλλωσιές, θα σας πω μια ιστορία”, προτρέπει το κοινό που την παρακολουθεί να μιλά και να περπατά, να οργίζεται και να θυμώνει, να σκαρφαλώνει και να κυλιέται στο χώμα, να μεταμορφώνεται σε χαρακτήρες και να προσκαλεί σε μια περιπατική performance στην Ακαδημία Πλάτωνος, η ηθοποιός Νέλλη Πουλοπούλου.

Από την 1η Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, στο ονομαστό τοπόσημο της Αθήνας με την πολύπαθη ιστορία, η γνωστή performer, συναντά θεατές και συνοδοιπόρους σε μια ξενάγηση όπου η μνήμη μετατρέπεται σε επείγον περιστατικό.

Πρόκειται για μια γοητευτική περιπέτεια με τον τίτλο «Meta-Rινόκερos», που δίνει χώρο στη φαντασία, εγείροντας τις αισθήσεις, αλλά και το χιούμορ.

Εδώ το πολιτικο-ψυχολογικό θρίλερ των τηλεοπτικών ειδήσεων συναντά την κραυγή της οικολογικής καταστροφής.

Η Νέλλη χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό άξονα τη σύγχρονη ιστορία του πάρκου και αντλεί το δραματουργικό υλικό από τη βιωματική σχέση που έχει η ίδια αναπτύξει με το τοπίο τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

«Τη στιγμή που θα κάνετε το πρώτο βήμα από την είσοδο στο πάρκο φανταστείτε ότι είστε σε μια ταινία. Το βλέμμα σας είναι η ταινία. Τα δέντρα οι πρωταγωνιστές», προτρέπει τους συνταξιδιώτες θεατές.

Μέσα από αυτό το σαφάρι μνήμης στην αστική σαβάνα, σχολιάζει το παρόν της κομβικής αλλαγής, ανάπτυξης και τουριστικοποίησης του πάρκου, προτρέποντας τον θεατή να αναστοχαστεί τη θέση του μέσα σε μια κοινωνία που φαίνεται να βρίσκεται σε μετατραυματικό σοκ.

«Νιώθω τη μοναξιά της απειλής του πλανήτη», ομολογεί και θυμώνει, οργίζεται, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, αναπολεί και νοσταλγεί, αναρωτιέται για το παρόν και το μέλλον του τοπίου, της ιστορίας και της σημασίας του, του πάρκου και της φύσης του, με τα δέντρα και τα πουλιά να  συγκατοικούν με τους ανθρώπους. Δεν διστάζει να ουρλιάξει σαν αγρίμι που αναζητά ρωγμή για να δραπετεύσει από το κλουβί του.

Την ίδια ώρα προτρέπει να αφουγκραστούμε τη φύση,  αφήνοντας αναστεναγμούς ευδαιμονίας για τη χαρά της εξοχής και θαυμασμού για την πολύτιμη και βαριά ιστορία του τοπίου.

Εδώ το σώμα και η φωνή του καλλιτέχνη συναντούν τα αρχαία ερείπια και καλούν το κοινό να νιώσει τα σημάδια της ιστορίας και του καιρού, κοιτώντας τα σύννεφα, τον ουρανό, τον ήλιο και  τον ορίζοντα.

Εξηγώντας την επιλογή του τίτλου “meta-Rινόκερος”, η performer αναφέρει πως “ο Ρινόκερος παραπέμπει στο ομώνυμο έργο του Ιονέσκο, όπου δεν ξέρεις τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία και ο όρος meta υποδηλώνει ότι πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο παράλογο”

Την ίδια ώρα οι θεατές ανακαλύπτουν την εμπειρία και τη χαρά της εκδρομής και του παιχνιδιού, σιωπώντας, ακούγοντας, θαυμάζοντας, συμμετέχοντας.

Μάνια Ζούση

Συντελεστές

Ιδέα, κείμενα, ερμηνεία: νέλλη πουλοπούλου

Συνδημιουργία, σκηνοθεσία: νέλλη πουλοπούλου, άντζελα δεληχάτσιου Ενδυματολογική επιμέλεια: βάλυ παπαδοπούλου

Video, photography: βίκυ φίλιππα

Video, editing: γκέλυ πεντεφούντη

Σχεδιασμός αφίσας-γραφιστικών: κατερίνα rotoli

Φωτογραφίες: καλλιόπη βαγιαννάκη

Συμμετέχει ως facilitator: περσεφόνη αποστολάκου

Παραγωγή: quilombolab

Δείτε το trailer

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Πληροφορίες

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο

Ημερομηνίες παραστάσεων: 1, 3, 4, 8,10,11, 15, 17,18, 22 Μαρτίου & 1,3 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 15.00, Διάρκεια: 90 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Σημείο έναρξης: “Συνεργατικό Καφενείο” (Μοναστηρίου 140, Αθήνα) Τιμές εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 7€ (μειωμένο)

Κρατήσεις

Μέσω email στο [email protected] και τηλεφωνικά στο 6994814409

Χρήσιμο να γνωρίζετε ότι

–        Η παράσταση συμβαίνει για συγκεκριμένο αριθμό θεατών κάθε φορά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης.

–        Οι θεατές παρακαλούνται να φορούν ζεστά ρούχα και άνετα παπούτσια.

–        Σε περίπτωση ακύρωσης παραστάσεων λόγω καιρού, θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες.