Θέατρο

Τα Πορφυρά Πανιά αγκυροβολούν στην Οδό Καλλιρρόης

«Τα λεγόμενα θαύματα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τα πραγματοποιούμε», ισχυρίζεται ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Γκριν, στα «Πορφυρά Πανιά», μια από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της ρωσικής λογοτεχνίας, ένα μαγικό παραμύθι για μεγάλους και μικρούς που ανεβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου στο Θέατρο Καλλιρρόης σε διασκευή και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου. Σε αυτήν την μυθική ιστορία αγάπης όπου η πραγματικότητα συμπλέει με τη φαντασία, οι δυο ήρωες, η Ασσόλ και ο Γκρέυ, θα συναντηθούν γιατί έτσι έχει ορίσει η Μοίρα αλλά και γιατί με τη θέληση τους πηγαίνουν κόντρα σε αυτά που το περιβάλλον έχει προκαθορίσει για λογαριασμό τους.

Στο έργο, από τη συγγραφή του οποίου συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια, τα δυο παιδιά, διανύουν την πορεία προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση, μέσα από θριαμβευτικές περιγραφές της φύσης.

Στην παράσταση, όπου οι συμβολισμοί αναδεικνύονται σε κεντρικό άξονα, τα κρινολίνα μεταμορφώνονται σε δάση και τα  καραβάκια πλέουν στο νερό, μπροστά στα μάτια των θεατών!

Η μικρή Ασσόλ, που υποδύεται η Στεφανί Καπετανίδη και σε βίντεο η Όλια Λαζαρίδου, μεγαλώνει με τον ναυτικό πατέρα της, που εγκαταλείπει τη θάλασσα και για να ζήσουν κατασκευάζει παιχνίδια καραβάκια, ανάμεσα στα οποία ένα με πορφυρά πανιά. Όταν η μικρή συναντά στο δάσος έναν προφήτη, μαθαίνει πως όταν μεγαλώσει, ένα καράβι με πορφυρά πανιά κι έναν γενναίο καπετάνιο θα την πάρει μακριά.

Το όνομά του είναι Γκρέυ, που ερμηνεύουν ο Κωνσταντής Μιζάρας και ο Μανώλης Μαυροματάκης, πλούσιος γόνος μεγαλοαστών, που ζει ωστόσο μέσα στην αδιαφορία και την μοναξιά δημιουργώντας φανταστικούς κόσμους ηρώων και παραμυθιών. Ένας επιστάτης θα του αποκαλύψει μια προφητεία σύμφωνα με την οποία μια μέρα θα πιει από ένα βαρέλι κρασί και θα νιώσει την ευτυχία. Ο θεατής παρακολουθεί τις ζωές των δύο παιδιών έτσι όπως έχουν οριστεί από την μοίρα, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει ο Κυριάκος Υφαντής.

Η παράσταση ενδεδυμένη με συμβολισμούς και στοιχεία παραμυθιού, ενσωματώνει κούκλες φυσικού μεγέθους, όπου οι ηθοποιοί σε διπλό ρόλο κουκλοπαίκτη – ηθοποιού, υποδύονται τις πολλαπλές ηλικιακές φάσεις του ανθρώπου και διατρέχουν με λεπτότητα των ψυχισμό των ηρώων.

“Για μένα η κούκλα αναδεικνύεται σκηνικά, σε μια από τις πιο ποιητικές μορφές”, επισημαίνει η Δανάη Ρούσσου, αποκαλύπτοντας πως “τα Πορφυρά Πανιά σηματοδοτούν την ελπίδα, είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν την εκπλήρωση των ονείρων μας. Άλλωστε πάντα θα υπάρχει μια θάλασσα να διανύσουμε και πάντα η απόσταση αυτή θα είναι ένα θαύμα• που συντελείται λίγο μοιραία και συνάμα, προκαλεί τη βούλησή μας να το κατακτήσουμε»,  επιμένοντας πως «όπως όλα τα θαύματα, συμβαίνει με την ίδια απλότητα που βρίσκει κανείς ένα χέρι και αποφασίζει να το κρατήσει στο δικό του. Για να ζήσεις ένα θαύμα δε χρειάζεται να ντυθείς ηρωικά, παρά μονάχα να πιστέψεις.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που τα πουλιά κάθονται στο κεφάλι της. Που σαν ήμουνα μικρή, μου έφτιαχνε χάρτινα καραβάκια. Στη μητέρα  μου».

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Αλεξάντρ Γκριν

Μετάφραση: Ιοκάστη Καμμένου

Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Δανάη Ρούσσου

Σχεδιασμός & κατασκευή κουκλών: Στάθης Μαρκόπουλος

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Video Art: Γιώργος Νικόπουλος

Sound Design: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης

Κάμερα: Γρηγόρης Πανόπουλος

Μακιγιάζ κουκλών: Άννα Σάπκα

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Βαφέας

Παίζουν: Στεφανί Καπετανίδη, Κωνσταντής Μιζάρας, Κυριάκος Υφαντής

Συμμετέχουν: Όλια Λαζαρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης

Παραστάσεις από Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 5 Μαρτίου

 

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00

Σάββατο, 19.00 & 21.15

Κυριακή, 18.00 & 20.15

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Θέατρο Καλλιρρόης

Καλλιρρόης 10, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942097395

Ημέρες & ώρες κρατήσεων: Δευτέρα – Κυριακή, 12.00 – 15.00

 

Εισιτήρια 15 και 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: TICKET SERVICES

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνικά: 2107234567

Online: www.ticketservices.gr

 

Η παράσταση είναι παραγωγή της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ και επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ

 

Ευχαριστούμε θερμά την φωτογράφο και εικαστικό Δάφνη Ρόκου για την πολύτιμη βοήθεια της.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Κίχλη”