Μουσική

Ο Chris Watson μας μυεί στις ηχογραφήσεις

Ένα διήμερο με τον διάσημο συνθέτη, field recordist και sound artist Chris Watson διοργανώνει η Στέγη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη δράση I/E Eleusis.

Ο Κρις Ουώτσον θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο στις 13 Οκτωβρίου 2015, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πτυχές της ηχογράφησης πεδίου, του απαραίτητου εξοπλισμού και της συναφούς τεχνικής. Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα και τεχνικές χωρικού ήχου.

Σημαντικό είναι ότι το εργαστήριο θα κλείσει με ένα listening session, στις 14 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μάθουν πώς να αξιολογούν τη δουλειά τους και τις δυνητικές εφαρμογές. Ο Ουώτσον θα μιλήσει για τη δουλειά του και για τον τρόπο με τον οποίο συνθέτει, χρησιμοποιώντας ήχους του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων του.

Γεννημένος το 1953 στο Σέφιλντ της Αγγλίας, ο Ουώτσον υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πειραματικού συγκροτήματος Cabaret Voltaire, που σχηματίστηκε στο Σέφιλντ και άσκησε μεγάλη επίδραση στη βρετανική μουσική, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της επόμενης. Η καριέρα του στην ηχογράφηση ήχων ξεκίνησε το 1981, όταν άρχισε να εργάζεται για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Tyne Tees Television. Έκτοτε, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο και παθιασμένο ενδιαφέρον για την ηχογράφηση ήχων άγριας ζωής, από ζώα, ενδιαιτήματα και ατμόσφαιρες από ολόκληρο τον κόσμο. Ως συνθέτης και recordist για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Ουώτσον ειδικεύεται στη φυσική ιστορία και στον ήχο πεδίου ντοκιμαντέρ, ενώ κάνει και σχεδιασμό ήχου στη διαδικασία του post-production.

Σε ό,τι αφορά τη δουλειά του για την τηλεόραση, έχει συνεργαστεί σε πολλά επεισόδια της σειράς Life του David Attenborough, ανάμεσά τους και στο The Life of Birds, το οποίο το 1996 απέσπασε ένα βραβείο BAFTA (της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης), για τον Καλύτερο Πραγματικό Ήχο. Πιο πρόσφατα, ο Ουώτσον έκανε τις ηχογραφήσεις πεδίου, μαζί με τον Ντέηβιντ Ατυένμπορο, για τη σειρά του BBC, Frozen Planet, για την οποία επίσης βραβεύτηκε με BAFTA, για τον Καλύτερο Πραγματικό Ήχο (2012).

Ο Ουώτσον έχει ηχογραφήσει και συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές για το ραδιόφωνο του BBC. Το 2000 τιμήθηκε με Διάκριση για το cd του, Outside the Circle of Fire, στην ενότητα Ψηφιακής Μουσικής της Prix Ars Electronica, στο Λιντς της Αυστρίας. Το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του University of The Arts, στο Λονδίνο. Έχει συνθέσει τον ήχο για πάρα πολλές εικαστικές εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ, σε σημαντικά μουσεία, γκαλερί και δημόσιους χώρους, ενώ είναι επίσης τακτικός συνεργάτης της Björk.

13 Οκτωβρίου 2015 | Εργαστήριο | 10:00-17:00 | Κόστος συμμετοχής: 5 € | Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 15 άτομα (όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής έως τις 4 Οκτωβρίου και έχουν ήδη ενημερωθεί από τους διοργανωτές για την επιλογή τους) που έχουν ήδη ασχοληθεί –ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά– με την ηχογράφηση πεδίου (field recording). Πρέπει να διαθέτουν οι ίδιοι το βασικό εξοπλισμό (φορητό) ηχογράφησης.

14 Οκτωβρίου 2015 | Listening session | 19:00-21:00 | Η συνάντηση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Μέγιστη συμμετοχή 30 άτομα. Η είσοδος στο listening session θα γίνει με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

13-14 Oκτωβρίου 2015
Εργαστήριο: 10:00-17:00
Listening session: 19:00-21:00