Μουσική

Μίκης Θεοδωράκης: “Η ελπίδα θριαμβεύει πάντοτε”

“ Αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουσθεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια

έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή τη μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της τέχνης που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό”. Με λόγια όπως αυτά, ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρέτησε την συναυλία που θα δοθεί στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο προς τιμή των ενενήντα χρόνων του.
“Το μόνο που με παρηγορεί είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα ”, πρόσθεσε.
Στη συναυλία που θα δοθεί από την Κρατική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Πλατανιάς, Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι “Μελωδοί” και η “Χορωδία της ΕΡΤ”.
Για τους ισχυρούς συμβολισμούς του έργου του Μίκη έκαναν λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής και ο διευθυντής ορχήστρας Λουκάς Καρυτινός. “Μπορεί να έχουμε κλειστές τράπεζες, αλλά ανοιχτά Ηρώδεια, αυτό είναι μια παρηγοριά”, σχολίασε ο Γιώργος Νταλάρας .