Βιβλίο Μουσική

Οι μεγάλοι μουσουργοί ως …ροκ σταρ

Αν νομίζετε ότι η εικόνα του προκλητικού μουσικού είναι προνόμιο των ροκ σταρ, δεν γνωρίζετε την αλήθεια. Μπορεί κάποια σύγχρονα συγκροτήματα να καταστρέφουν δωμάτια ξενοδοχείων, αλλά κι ο Μπετόβεν ήταν άσος στο να διαλύει σουίτες.

Όσο για τις εκκεντρικότητες της εποχής, ο Λιστ είχε αφοσιωμένες «φαν» που όταν δεν λιποθυμούσαν εκστασιασμένες στα ρεσιτάλ του, τον κυνηγούσαν για να πάρουν μια μπούκλα από τα μαλλιά του.

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τις πιο θεσπέσιες μουσικές συνθέσεις και τις επιτυχημένες καριέρες των διάσημων μουσουργών του δυτικού πολιτισμού που έζησαν και μεγαλούργησαν από τον 17o αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού είναι αυτό της Elizabeth Lunday με τίτλο «Η μυστική ζωή των μεγάλων μουσουργών» (Εκδόσεις Αιώρα). Στο μικροσκόπιό του όλοι οι μεγάλοι της μουσικής όπως: Βιβάλντι, Μπάχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ροσίνι, Μπερλιόζ, Σοπέν, Λιστ, Βέρντι, Βάγκνερ, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι, Μάλερ, Στράους, Σοστακόβιτς, Φίλιπ Γκλας και πολλών άλλων.

Οι μεγαλειώδεις μουσικές συνθέσεις γράφονται από ανθρώπους ιδιόρρυθμους, εκκεντρικούς και συχνά βασανισμένους από τα πάθη, τις αδυναμίες και τα ένοχα μυστικά τους. Γεγονός βέβαια που δεν μειώνει ούτε την αξία του έργου τους ούτε την αγάπη μας γι’ αυτούς, αλλά ούτε και την ψυχαγωγία που μας προσφέρουν. Απολαύστε ένα ιδιαίτερο μάθημα ιστορίας της μουσικής.

Η Elizabeth Lunday είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα μουσικής, αρχιτεκτονικής και τέχνης. Γράφει τη στήλη “Masterpieces” στο περιοδικό mental_floss και ζει στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.