Θέατρο

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί

Το αριστούργημα του σπουδαίου βρετανού θεατρικού συγγραφέα Τομ Στόπαρντ «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», θα ανεβάσει τον Ιανουάριο στο Επί Κολωνώ, η εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει».

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την 1η Φεβρουαρίου, αλλά θα γίνουν μέχρι τότε πραγματοποιηθούν μέχρι τότε 5 προ-παραστάσεις, στις 13, 18, 19, 20, 26 & 27 Ιανουαρίου, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου, στα 10 ευρώ και απαραίτητη κράτηση θέσης.

Πρόκειται για την παράλογη, κωμικοτραγική ιστορία των δυο νεαρών αυλικών του Σαιξπηρικού Άμλετ. Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, με τις αθώες φάτσες και τα αστεία ονόματα, είναι οι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ. Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται τον θρόνο της Δανίας. Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον Άγγλο Βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί!

1.+θ +κ_Ν+_+_+_+¦_Β+-+__Ε+_ +¦+-+¦ +¬ +Υ+¦+ψ+¬+__Ε+_+__Δ_Ε+__Β+_ +_+ψ+_+-+¦ +_+_+¦_Β+¬+ψ

Λίγα λόγια για το έργο

Πρωταγωνιστές στο έργο του Τομ Στόπαρντ είναι ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν. Συμβατικοί και παραγκωνισμένοι μέσα στο Σαιξπηρικό δράμα, οι ήρωες αυτοί έρχονται πρώτη φορά στο προσκήνιο και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τα πάθη του νεαρού Άμλετ μέσα από τα δικά τους μάτια. Ανάμεσα στις σύντομες εμφανίσεις των πρωταγωνιστών του έργου παρεμβαίνουν προσπαθώντας να ενώσουν αδέξια τα θραύσματα από τις σκηνές του πρωτοτύπου. Οι δύο νεαροί αυλικοί μπορεί να βρίσκονται σε σύγχυση για την ακριβή πρόοδο των γεγονότων, αλλά δε το βάζουν κάτω.

Μόνοι τους προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες των πραγμάτων και να υπάρξουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το τυχαίο, την ίντριγκα και το αίμα. Απέναντι στην παντοδυναμία του παλατιού εκείνοι επιστρατεύουν το παιχνίδι, το χιούμορ, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τελικά την ίδια την υποκριτική καταστρώνοντας με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου θιάσου ένα θέατρο εν θεάτρω.

Η παράλογη αυτή υπαρξιακή κωμωδία του Τομ Στόπαρντ, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και έκτοτε αποτελεί μια από τις κλασικότερες κωμωδίες της σύγχρονης δραματουργίας. Βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και με τη σπουδαία διάκριση «PEN/Pinter», o Sir Τομ Στόπαρντ με την τσεχική καταγωγή, θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος βρετανός θεατρικός συγγραφέας, μετά τον Πίντερ.

2.+θ +κ_Ν+_+_+_+¦_Β+-+__Ε+_ +¦+-+¦ +¬ +Υ+¦+ψ+¬+__Ε+_+__Δ_Ε+__Β+_ +_+ψ+_+-+¦ +_+_+¦_Β+¬+ψ

Συντελεστές

Μετάφραση: Ηλίας Ακριβόπουλος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Επιμέλ. Μετάφρασης-Δραμ/ργική επεξ.: Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη

Σκηνικά/Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί:    Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική:     Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη

Illusion design & consulting: Κωνσταντίνος Καρυπίδης

Video trailer: Νίκος Παπαγγελής

Μουσική trailer: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

4.+θ +κ_Ν+_+_+_+¦_Β+-+__Ε+_ +¦+-+¦ +¬ +Υ+¦+ψ+¬+__Ε+_+__Δ_Ε+__Β+_ +_+ψ+_+-+¦ +_+_+¦_Β+¬+ψ

Διανομή

Γκίλντενστερν: Γεράσιμος Γεννατάς

Ρόζενκραντζ: Γιώργος Παπαπαύλου

Θίασος: Θοδωρής Σκυφτούλης, Άννα Ελεφάντη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης