Μουσική

Οι Λάργκο κόβουν την ανάσα

Αργά και με μεγαλείο! Αυτό σημαίνει ο ιταλικής προέλευσης μουσικός όρος Λάργκο για τον τρόπο παιξίματος ενός κομματιού. Και με αυτό το όνομα βάφτισαν την μπάντα τους έξι νέοι μουσικοί με έδρα την Θεσσαλονίκη, που συναντήθηκαν το 2014

και πριν λίγες μέρες, στις 12 Απριλίου, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο το όνομά τους. Πρόκειται για τους Κωσταντή Παπακωνσταντίνου, Τάσο Κοφοδήμο, Παύλο Μέτσιο, Μανόλη Σταματιάδη, Ηλία Ρότσια και Κώστα Αναγνώστου.

 

LARGO cover_

 

Το πρώτο άκουσμα αιφνιδιάζει και κόβει την ανάσα, με έναν ήχο πέτρινο, αιχμηρό, ελεύθερο, που βουτάει βαθιά στις κυτταρικές μνήμες του τόπου και αναδύεται μαζί με τον στοχασμό, την ποίηση, τον σαρκασμό και την οργή μιας γενιάς που μετατρέπει την θλίψη και την απελπισία σε ιαχή και επανάσταση.

 

 

Οι ίδιοι μιλάνε για ένα «χωνευτήρι βαλκανικών και ηπειρώτικων πνευστών, ρεμπέτικων καταβολών, μπολιασμένων με αιχμηρές κιθάρες και μια desert americana αισθητική. Επίκαιρος ήχος με λυρισμό στα φωνητικά, άλλοτε θυμίζει τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουν τα κοινωνικά σύνολα σε κάθε τους έκφανση κι άλλοτε τους ατελείωτους δρόμους που ενώνουν τους ανθρώπους, προκειμένου να καταλήξουν σε μια γλυκιά βόλτα στα σοκάκια κάποιας παλιάς πόλης».

 

 

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το «Λάργκο», το πρώτο άλμπουμ του σχήματος, είναι ένα EP πέντε συνθέσεων το οποίο από τις 12 Απριλίου κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία αλλά και σε ψηφιακή μορφή από την «ΑΧΟΣ».

 

 

Σε όλο το δίσκο η μουσική είναι δικές τους συνθέσεις (με την συμμετοχή του Χριστόφορου Αλεξίου σε δύο απ’ αυτά), ενώ οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Δαβίδ Σαμιάν. Στο δίσκο συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Λάζος (μέλος των Villagers of Ioannina City ) με γκάιντα και o Φίλιππος Φασούλας με κλαρίνο. H ηχογράφηση και η μίξη έγιναν στο στούντιο της «ΑΧΟΣ» από τον Μάκη Πελοπίδα .

 

 

Οι ΛΑΡΓΚΟ είναι οι:

Κωσταντής Παπακωνσταντίνου : ηλεκτρική κιθάρα – φωνή

Τάσος Κοφοδήμος : ακουστική κιθάρα – φωνή

Παύλος Μέτσιος : τρομπέτα

Μανόλης Σταματιάδης : ακορντεόν – πλήκτρα

Ηλίας Ρότσιας : ηλεκτρικό μπάσο

Κώστας Αναγνώστου : τύμπανα

 

Μάνια  Ζούση