Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Όταν η επιθυμία και η ορμή γίνονται παράσταση»

«Είναι γοητευτικό να ανακαλύπτεις ξανά ένα λογοτεχνικό βιβλίο μέσα από τα μάτια των εφήβων. Πόσο μάλιστα όταν αυτό το βιβλίο αφορά άμεσα στην ηλικία τους», γράφει στο artplay.gr ο Μιχάλης Κωνσταντάτος που σκηνοθετεί το “Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ”

παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ  «Ο φύλακας στη σίκαλη», που ανεβαίνει από το 1o ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας στο πλαίσιο του Εφηβικού Φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών(21-24 Απριλίο), σε κείμενο Γιώτας Αργυροπούλου και της ομάδας. «Η ιστορία του Χόλντεν Κόλφηλντ συναντάει τους πραγματικούς χαρακτήρες των μαθητών-ηθοποιών και τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μιχάλης:

 

«Είναι η πρώτη φορά για εμένα που συνεργάζομαι με τo φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου και είναι μεγάλη μου χαρά. Καταρχήν είναι γοητευτικό να ανακαλύπτεις ξανά ένα λογοτεχνικό βιβλίο μέσα από τα μάτια των εφήβων. Πόσο μάλιστα όταν αυτό το βιβλίο αφορά άμεσα στην ηλικία τους.

Ο Φύλακας της Σίκαλης  του Σάλιντζερ ήταν το βιβλίο που κληθήκαμε να κάνουμε παράσταση. Η όλη διαδρομή μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Σταθήκαμε με τα παιδιά και τη συνεργάτιδα μου, Γιώτα Αργυροπούλου ιδιαίτερα στους βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Στη συνέχεια με άξονα αυτούς γράφτηκε ένα κείμενο από τη Γιώτα που συνθέτει πρωτότυπα κομμάτια δικά της, κείμενα των παιδιών και κομμάτια του βιβλίου διασκευασμένα.  Αυτό λοιπόν κατέληξε να είναι το κείμενο της παράστασης. Η ιστορία του Χόλντεν Κόλφηλντ συναντάει τους πραγματικούς χαρακτήρες των μαθητών-ηθοποιών και τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς. Στην παράσταση χρησιμοποιούμε video που συμπληρώνουν τη δραματουργία. Τα video αυτά παράχθηκαν ύστερα από γυρίσματα που πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά. Και στα δύο αυτά λοιπόν πεδία – των γυρισμάτων και της θεατρικής πρόβας- ανακάλυπτα συνέχεια την ανάγκη αλλά συγχρόνως τη δυναμική και την ικανότητα των παιδιών για δημιουργία. Αυτό ακριβώς νομίζω είναι και το πιο σημαντικό γεγονός στο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου,  το ότι συμβάλουμε όλοι να γίνει αυτή η επιθυμία και η ορμή μια παράσταση που να επικοινωνεί με το κοινό και κάνει τα παιδιά και όλους εμάς περήφανους.

Μιχάλης Κωνσταντάτος

 

σσσσσσσσσσσσσσσσσσσ

Ταυτότητα

 

OI MAΘHTEΣ:

AΛEΞAKHΣ MΠAMΠHΣ, ANAΓNΩΣTOΠOYΛOY XPIΣTINA, BEPBEPH KOPINA, ΓKOPTΣIΛAΣ ΠAΣXAΛHΣ, KATABATH ΘEOΔΩPA, KIAPI ΣTEΛΛA, KOPPEΣ ΣTEΛIOΣ, KΩΣTH MAPIANNA, MΠAKOYΛA EΛENA, ΠANOΠOYΛOΣ ΓIΩPΓOΣ, ΠAΠAIΩANNOY IOΛH, ΠAΠΠA ΓEΩPΓIA, ΠATΣH PAΦAEΛA, ΠPΩTONOTAPIOY KYPIAKH, ΣEIΣOΓΛOY BAΣIA, ΣTAMOY XAPA, TΣABOY MEΛINA, TΣIAKAΣ BAΣIΛHΣ.

 

OI KAΘHΓHTPIEΣ:

AMΩPATH XPIΣTIANA, KOYΛOYPH KATEPINA, ΠETPOΓIANNH PIA.