Μουσική

Η κληματαριά, το πετιμέζι, οι τηγανίτες και το γλυκό κρασί της Μαρίζας

Τι να γράψει κανείς για τη Μαρίζα; Από πού να αρχίσει και που να σταθεί, απαριθμώντας όμορφες στιγμές και όμορφες εικόνες. Μικρός ή μεγάλος θα της αναγνωρίσει ποιότητα και χάρη. Την χάρη και την ποιότητα που διατρέχει όχι μόνο τη δημιουργία της, αλλά και το πιο απλό κάλεσμά της. Να σαν αυτό:

«Αγαπημένοι μου,
Να η κληματαριά που βρίσκεται στην διπλανή σε εμένα μονοκατοικία κάτω από την Ακρόπολη, που όπως μου είπαν είναι φυτεμένη πριν από το 1900. Δεν είναι ένα θαύμα της φύσης;

μαριζα 1

Από αυτήν παίρνω κάθε χρόνο, μόλις την κλαδέψουν, τα αμπελόκλαδα που τον ερχόμενο Αύγουστο, αφού ξεραθούν καλά, θα μου δώσουν την στάχτη τους για την αλισίβα, όπως λέγεται, που θα μπει στην βράση του πετιμεζιού να το κάνει κάδιο(διαυγές). Αυτό το πετιμέζι με μούστο από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης δίνει την γλυκύτητα στο FATA MORGANA WINE στην παραγωγή κάθε χρονιάς.

Είναι χαρά μου να σας κάνω κοινωνούς των μυστικών που κρύβονται πίσω από την διαδικασία αυτής της περιορισμένης παραγωγής κρασιού, που είναι για εμένα τρόπος ζωής εδώ και σαράντα χρόνια. Όταν θα σφίξουν τα κρύα και βρεθείτε για βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπορείτε να περάσετε Σάββατο μεσημέρι από το μουσικό μου εργαστήρι που βρίσκεται στην πρώτη παράλληλο του πεζόδρομου στην οδό Καλησπέρη και Ερεχθείου γωνία. Πάντα τις κρύες ημέρες τα παιδιά του εργαστηρίου μου γεύονται τις τηγανίτες με πετιμέζι. Οι ποσότητες που φτιάχνουμε φτάνουν για παιδιά, γονείς και εσάς που θα θελήσετε να μας συναντήσετε. Σας περιμένω με αγάπη. Μαρίζα».

Βαγγέλης Σαρακινός