Μουσική Παιδί

Big Bang: Μουσικό φεστιβάλ για περιπετειώδες ακροατήριο 0-12 ετών

Μετά τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, το Big Bang έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων,

από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης μεταμορφώνουν το χώρο τους σε ένα μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες.

Στο Big Bang, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαϊου, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Το Big Bang δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες και μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.

Επιμέλεια φεστιβάλ:

Μυρτώ Λάβδα (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Χρήστος Καρράς (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Wouter van Looy (Zonzo Compagnie)

Εκτός από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης το Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), το Nytt Konserthus I Stavanger IKS (Νορβηγία), η Opéra de Lille (Γαλλία), το Centre for Fine Arts – Bozar (Βέλγιο), το Kinder Kinder (Γερμανία), το Fundación para el Desarrollo Sostenible de Alcalá de Guadaira, Alcalá Innova (Ισπανία) και το MotorMusic bvba (Βέλγιο).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Big_Bang_2

Ψηλά στα βουνά | Hanne Dieserud και Christina Lindgren

Μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 11:00, 12:30 & 17:00

Για παιδιά 0 – 3 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Το Ψηλά στα βουνά είναι μια παράσταση που δημιουργήθηκε ειδικά για παιδιά από 0 έως 3 ετών και για τους ενήλικες που τα συνοδεύουν. Το κοινό παρακινείται να δει τι συμβαίνει μέσα σε ένα μικρό αντίσκηνο, καθώς ακούει μια κοπέλα να τραγουδάει και να παίζει εβραϊκή άρπα. Κάποια κάθεται εκεί μέσα και αφηγείται ιστορίες από έναν κόσμο μακρινό. Μέσα από ένα μουσικό παιχνίδι ήχων και κινήσεων, η κοπέλα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι περιπετειώδες, ψηλά στα βουνά. Συναντάμε άγρια ζώα και ακούμε ορμητικούς καταρράκτες.

Σε αυτή την παράσταση, τίποτα δεν χρειάζεται να εξηγηθεί ή να κατανοηθεί. Οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να την απολαύσουν εξίσου.

 

Από μία φωνή | Σαβίνα Γιαννάτου

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 12:00, 13:00, 17:00 & 18:30

Για παιδιά από 4 ετών

Διάρκεια: 15 λεπτά

Μελωδίες και ήχοι από μία φωνή. Πώς έρχεται σε επαφή ένα μικρό παιδί με τον «επαγγελματικό ήχο» του τραγουδιού; Μελωδίες που φτιάχνονται εκείνη την ώρα, τραγούδια, αλλά και ήχοι που παράγει η φωνή και οι οποίοι άλλοτε μοιάζουν με τους ήχους των παιδιών και άλλοτε είναι μάλλον πρωτόγνωροι για τα παιδικά αυτιά. Η φωνή είναι φυσική, πολύ κοντά στον ακροατή, άλλοτε χωρίς καμιά ενίσχυση και άλλοτε μέσα από μικρόφωνο, εξωραϊσμένη, δίνοντας μια απόκοσμη ή «μαγική» διάσταση. Η μουσική αυτή «κατασκευή» είναι ευέλικτη, φτιάχνεται εκείνη την ώρα μπροστά στο παιδί και έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ανάλογα με τις επιθυμίες του.

 

Μουσικό Καράβι | Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 11:30 & 16:30

Για παιδιά από 4 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Το Μουσικό Καράβι ξεκινά το ταξίδι του από τη Στέγη και «ρίχνει άγκυρα» σε τέσσερα σχολεία της Αθήνας, με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, χάρη στη μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι. Σε αυτό το νέο πρόγραμμα της Στέγης, παιδιά του 34ου Νηπιαγωγείου Αθήνας και του 9ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας, καθώς και μαθητές της A’ και B’ Δημοτικού του 117ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης συνεργάστηκαν δημιουργικά, για να κατασκευάσουν ένα ασφαλές Μουσικό Καράβι και να ταξιδέψουν με αυτό. Και τώρα, στο φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang μας αφηγούνται μετά μουσικής τις περιπέτειές τους!

 

Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο | Joana Sá

Σάββατο 9 Μαΐου | 12:00 & 18:00

Για παιδιά από 5 ετών

Διάρκεια: 30-40 λεπτά

Ένας εσωτερικό μονόλογος για ημι-προετοιμασμένο πιάνο, με συνοδεία από καμπάνες και σειρήνες, ένα toy piano, πετάλια θορύβων, κινητά τηλέφωνα, video animation και φωνή. Κλίνοντας προς το Μουσικό Θέατρο, το Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο διερευνά και αποπειράται να αναπαραστήσει τον εσωτερικό χώρο μέσα από μουσικές, οπτικές και κειμενικές διαστάσεις. Πρόκειται για μια μουσική περφόρμανς που προκύπτει από μια χορογραφία δραστηριοτήτων – είναι μια μουσική την οποία μπορείς να δεις, να ακούσεις, αλλά και να σκεφτείς γι’ αυτήν.

 

Kashi | Naadistan

Σάββατο 9 Μαΐου | 11:00, 13:30, 16:00 & 18:00

Κυριακή 10 Μαΐου | 11:00, 13:30, 16:00 & 17:30

Για παιδιά από 5 ετών

Διάρκεια: 30 λεπτά

Το Κάσι (Βαρανάσι) της Ινδίας είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με συνεχή κατοίκιση και εμπνέει για πολλούς αιώνες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Στο project Kashi τα έξι μέλη του σχήματος Naadistan, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες, θα μας μεταδώσουν την εμπειρία σύνδεσης της ινδικής μουσικής παράδοσης με τις παραδόσεις που φέρει το κάθε μέλος ξεχωριστά, οδηγώντας στη ζύμωσή τους σε ένα έργο.

Big_Bang_3

Διάλειμμα! | Acte Vide – Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης

Σάββατο 9 Μαΐου | 11:30, 13:30, 17:30 & 18:30

Κυριακή 10 Μαΐου | 11:30, 13:30, 16:30 & 18:30

Για παιδιά από 6 ετών

Διάρκεια: 15-30 λεπτά

«Άκου τους θορύβους σαν να είναι μουσική – Ζωγράφισέ τους σαν να είναι εικόνες – Άκου τη μουσική που ζωγράφισες – Αν θες, κάνε κι εσύ φασαρία.»

Πότε γίνεται μουσική ο θόρυβος; Πώς μεταφράζουμε τον ήχο σε εικόνες και τι θορύβους κρύβουν οι ζωγραφιές; Ένα διάλειμμα από τη μουσική, σε ένα δωμάτιο με τη δική του αλλόκοτη φασαρία. Εκεί, τα παιδιά εξερευνούν το δημιουργικό κόσμο του θορύβου ζωγραφίζοντας, ακούγοντας και ερμηνεύοντας την ηχητική διάδραση ανάμεσα σε ένα πιάνο, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα σωρό παράξενα αντικείμενα.

 

Μυρίστε τη μουσική | Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Σάββατο 9 Μαΐου | 13:00, 14:00, 17:30 & 19:00

Κυριακή 10 Μαΐου | 13:00, 14:00, 18:00 & 19:00

Για παιδιά από 6 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Με την τρομπέτα, το φλικόρνο, τα ηλεκτρονικά εφέ και μυρωδιές από την ελληνική ύπαιθρο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αυτοσχεδιάζει και οι μικροί ακροατές συνδυάζουν την ακοή και την όσφρηση. Χάρη στη δυνατότητα εναλλαγής των μυρωδιών, τα παιδιά επιλέγουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα, ανάλογα με τη μουσική που ακούνε κάθε φορά. Πρόκειται για ένα «πείραμα» σχετικά με την αλληλεπίδραση των δύο αυτών αισθήσεων που σπάνια συναντιούνται, τουλάχιστον όταν η μουσική παίζεται ζωντανά. Συχνά, μια μυρωδιά μας ταξιδεύει απευθείας σε μια εμπειρία του παρελθόντος – το ίδιο και ένα μουσικό θέμα. Ο συνδυασμός τους ίσως μας ταξιδέψει κάπου αλλού, σε ένα άγνωστο μέρος.

 

Κουρδιστό Τραπέζι | Coti K.

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 10:00-21:30

Για παιδιά από 6 ετών

Το Κουρδιστό Τραπέζι είναι ένα εξάγωνο τραπέζι που γίνεται μουσικό παιχνίδι στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν 6 παίκτες (αν και μεγαλύτερος αριθμός παικτών δεν αποκλείεται).

Η χρήση του είναι πολύ απλή: οι παίκτες κάθονται γύρο από το εξάγωνο τραπέζι και ο καθένας χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες «σκελίδες».

Ο ήχος παράγεται με το χτύπημα του χεριού ή το ξύσιμο της επιφάνειας πάνω στο αντίστοιχο τμήμα/σκελίδα.

Κάθε σκελίδα έχει ένα κουμπί (ποτενσιόμετρο), το οποίο κουρδίζει τον ήχο της αλλάζοντας το τονικό της ύψος.

Ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο το τραπέζι, ένα φαινομενικά ηχητικά άψυχο έπιπλο μετατρέπεται σε μουσικό παιχνίδι επικοινωνίας, διαλόγου και εξερεύνησης των βασικών ηχητικών ιδιοτήτων, όπως είναι η ένταση, η χροιά και ο ρυθμός.

 

H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | João Ricardo de Barros Oliveira

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 16:30 & 19:00

Για παιδιά από 7 ετών

Διάρκεια: 30 λεπτά

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε… μουσικό όργανο; Πώς μια σπασμένη καρέκλα γίνεται… άρπα; Εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάζονται αρμονικά σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο. Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira παρουσιάζει την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε… μουσικά όργανα!

Δεκαπέντε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, μαζί με τον καλλιτέχνη, δημιουργούν πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα, φτιάχνουν την παρτιτούρα τους και συγκροτούν την «Ορχήστρα της χαμένης βίδας» παρουσιάζοντας τη συναυλία τους στο Μουσικό Φεστιβάλ Big Bang.

 

Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα | ARTéfacts Εnsemble

Κυριακή 10 Μαΐου | 15:00, 17:00 & 19:00

Για παιδιά από 7 ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μπορεί μια «ασυνήθιστη» μουσική να καθηλώσει τις αισθήσεις μας; «Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα»: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία, τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε σύγχρονη μουσική! Το ειδικευμένο στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα σύνολο ARTéfacts Εnsemble και η Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζουν στα παιδιά τα «εργαλεία» ακρόασης και κατανόησης, εισάγοντάς τα στο ρεπερτόριο και τα μουσικά ρεύματά της σύγχρονης μουσικής γλώσσας.

Τα παιδιά βιώνουν ζωντανά την εμπειρία ακρόασης ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά τα ίδια στη συναυλία! Με πόσους τρόπους μπορούμε να προσεγγίσουμε την έννοια του ρυθμού; Τι αλλαγές επέφερε στη μουσική γλώσσα η έκρηξη των ηχοχρωμάτων στα κρουστά; Πώς επεκτάθηκαν οι δυνατότητες της συναυλίας, με την εισαγωγή της τεχνολογίας, της εικόνας και της περφόρμανς; Πόσο διαφορετικά ακούγεται μια σύνθεση του Στραβίνσκυ ή του Ξενάκη, αν γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του συνθέτη και αν παίξουμε και εμείς με τα βασικά «υλικά» του;

 

Βαγόνι | Nicolas Rombouts & Joris Caluwaerts

Μια μουσική παράσταση για παιδιά (για σχολεία στο πλαίσιο του Βig Βang)

Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 | 10:00-11:00 & 12:00-13:00

Απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού

Για κρατήσεις σχολείων: [email protected], και 2130178002

Το Βαγόνι είναι μια μουσική παράσταση από τον Nicolas Rombouts και τον Joris Caluwaerts, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις μουσικών που τους αρέσει να φτιάχνουν ήχους με δημιουργικούς και περιπετειώδεις τρόπους. Η παράσταση σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, παρασύροντας τη φαντασία μικρών και μεγάλων σε μια ονειρική μουσική περιπέτεια.

Οι δύο μουσικοί, εκτός από πιάνο και κοντραμπάσο, παίζουν επίσης και με διάφορα παράξενα «όργανα»: ένα τρένο, σιδηροδρομικές ράγες, διακόπτες, ηχεία και ένα σωρό καλώδια. Ως διά μαγείας, μετατρέπουν μια αίθουσα γεμάτη αντικείμενα σε πραγματικό σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας και μας συμπαρασύρουν σε ένα ονειρικό ταξίδι στο φανταστικό κόσμο της μουσικής τους.

info

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9 Μαΐου

Για ηλικίες

0-3 ετών

– Christina Lindgren, Hanne Dieserud | Ψηλά στα βουνά | 11:00, 12:30 & 17:00 | 3€

+4 ετών

– Σαβίνα Γιαννάτου | Από μία φωνή |12:00, 13:00, 17:00 & 18:30 | 3€

– Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης | Μουσικό Καράβι | 11:30 & 16:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

+5 ετών

– Joana Sá | Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο | 12:00 & 18:00 | 7€

– Naadistan | Kashi | 11:00, 13:30, 16:00 & 18:00 |5€

+6 ετών

– Δανάη Στεφάνου/Γιάννης Κοτσώνης | Διάλειμμα | 11:30, 13:30, 17:30 & 18:30 | 3€

– Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | Μυρίστε τη μουσική | 13:00, 14:00, 17:30 & 19:00 | 3€

– Coti K. | Κουρδιστό τραπέζι (Εγκατάσταση σε foyer) | όλη μέρα | δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου

+7 ετών

João Ricardo de Barros Oliveira | H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | 16:30 & 19:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

 

Κυριακή 10 Μαΐου

Για ηλικίες

0-3 ετών

Christina Lindgren, Hanne Dieserud | Ψηλά στα βουνά |11:00, 12:30 & 17:00 | 3€

+4 ετών

– Σαβίνα Γιαννάτου | Από μία φωνή |12:00, 13:00, 17:00 & 18:30 |3€

– Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης | Μουσικό Καράβι | 11:30 & 16:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

+5 ετών

Naadistan | Kashi | 11:00, 13:30, 16:00 & 17:30 | 5€

+6 ετών

– Δανάη Στεφάνου/Γιάννης Κοτσώνης | Διάλειμμα |11:30, 13:30, 16:30 & 18:30 | 3€

– Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | Μυρίστε τη μουσική |13:00, 14:00, 18:00 & 19:00 | 3€

– Coti K. | Κουρδιστό τραπέζι (Εγκατάσταση σε foyer) | όλη μέρα | δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου

+7 ετών

– João Ricardo de Barros Oliveira | H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | 16:30 και 18:30 | δωρεάν με δελτία εισόδου

– ARTéfacts Εnsemble/Σοφία Καμαγιάννη | Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα | 15:00, 17:00 & 19:00 | 7€