Κοινωνία

Πρόσβαση στην Τέχνη χωρίς όρια

Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access, όπου συμμετέχει και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση το Βρετανικό Συμβούλιο εγκαινιάζει μια νέα ιστοσελίδα με στόχο να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε κωφούς και καλλιτέχνες με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Η ιστοσελίδα www.disabilityartsinternational.org παρουσιάστηκε επίσημα στο διαδίκτυο στις 9 Ιουλίου, χτίζοντας επάνω στην επιτυχημένη παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέχει στέγη σε πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες με αναπηρία, που η εξαιρετική δουλειά τους έχει παρουσιαστεί και διακριθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

me_kai_xwris_kinhtika problhmata

Η ιστοσελίδα, που πρωτίστως απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών καλλιτεχνών, υπευθύνων εκθεσιακών χώρων και επιμελητών τέχνης, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες με αναπηρία και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, που έχουν συσταθεί, απασχολούν και συνεργάζονται με καλλιτέχνες με αναπηρία, να δείξουν τη δουλειά τους αλλά και να κλείσουν νέες διεθνείς συνεργασίες. Επιπλέον, η ιστοσελίδα θα προσφέρει στους διοργανωτές πόρους, περιπτωσιολογικές μελέτες και προσωπικές μαρτυρίες, παρέχοντάς τους πολύτιμη γνώση σχετικά με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πρωτοπόρο παγκοσμίως στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας ατόμων με αναπηρία, αλλά και θα ενισχύσει το διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών με αναπηρία από την Ελλάδα.

Το Βρετανικό Συμβούλιο, έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με Βρετανούς καλλιτέχνες με αναπηρία προκειμένου να παρουσιαστεί η δουλειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να διεξαχθεί διάλογος σχετικά με τους τρόπους που η ευρύτερη κοινωνία αντιμετωπίζει το ζήτημα και τα άτομα με αναπηρία.

vlepontes_kai_mi_vlepontes_2

Ο Γκράχαμ Σέφιλντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Το τοπίο για τους Κωφούς και τους καλλιτέχνες με αναπηρία στον κόσμο της τέχνης μεταβάλλεται με αξιοσημείωτη ορμή και δυναμισμό. Καλλιτέχνες με μια μοναδική εμπειρία του κόσμου δημιουργούν μοναδική τέχνη. Διοργανωτές και παραγωγοί αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι αυτοί οι καλλιτέχνες με την ξεχωριστή προοπτική τους προκαλούν όχι μόνο τις παραδοσιακές αφηγήσεις, αλλά και την ίδια την αισθητική των παραδεδεγμένων μορφών της τέχνης. Η DisabilityArtsInternational παρέχει στους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τους Κωφούς και τους καλλιτέχνες με αναπηρία που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργούν».

Στην ιστοσελίδα, μέχρι στιγμής συμμετέχουν εταιρείες όπως οι Graeae Theatre, Cando Co, The British Paraorchestra, και η φιλανθρωπική οργάνωση της Μπόμπυ Μπέικερ, Daily Life Ltd. Επίσης, η ιστοσελίδα διαθέτει και οπτικοακουστικό υλικό, όπως σχόλια της Τζέννυ Σήλυ, συν-διευθύντριας της Τελετής Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων και Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE), της Έμμα Γκλάντστοουν, καλλιτεχνικής διευθύντριας και διευθύνουσας συμβούλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού του Λονδίνου DanceUmbrella, και του Ντέιβιντ Λαν, καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Young Vic.

meikti_omada

Ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, υπογραμμίζει ότι «η δημιουργία των συνθηκών που επιτρέπουν σε καλλιτέχνες με αναπηρία την πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες και την ισότιμη συμμετοχή τους στη δημιουργική διαδικασία, κατέχει κεντρική θέση στο όραμά μας. Η ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση του εξαίρετου καλλιτεχνικού έργου ανθρώπων με αναπηρία και κυρίως, μεικτών ομάδων, ως βασικό συστατικό του προγράμματός μας και όχι απλώς ως μια παράπλευρη πρωτοβουλία, είναι η συνεισφορά μας στο ιδανικό μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Το πρόγραμμα Unlimited γεννήθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2012 στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Εθνική Λοταρία και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Λονδίνου 2012, του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας, του Creative Scotland, του Συμβουλίου Τεχνών της Ουαλίας, του Συμβουλίου Τεχνών της Βόρειας Ιρλανδίας και του Βρετανικού Συμβουλίου.