Κινηματογράφος

Τρείς ελληνικές συμπαραγωγές στο Τορόντο

Τρείς ελληνικές συμπαραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Contemporary World Cinema του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τις ταινίες Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, Modris του Γιούρις Κουσιέρτις και Red Rose της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί.

Η ταινία Xenia, σε σκηνοθεσία και σενάριο Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να
αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

xenia2

H ταινία Modris του Λετονού σκηνοθέτη Κουσιέρτις, μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Modris. Πηγαίνει σχολείο, κάνει γκράφιτι στους δρόμους και βγαίνει με την φίλη του, τη Λίντα. Μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο και στα ηλεκτρονικά παιγνίδια. Όταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, που είναι να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ. Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης υπογράφει το μοντάζ και ο Λέανδρος Ντούνης την ηχοληψία και τον σχεδιασμό ήχου. H ταινία συμμετέχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Νέων Σκηνοθετών στο 62ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η δραματική ταινία Red Rose, συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελάδας και Ιράν, έχει πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα πολιτικά εφησυχασμένο και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009.