Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οι ταινίες «Παράδοξη πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη και «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη απέσπασαν το βραβείο κοινού Fischer στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Η «Παράδοξη πατρίδα» αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από το χωριό Πύργοι Εορδαίας, που έπεσε θύμα της θηριωδίας των Ναζί.

ολυμπια
Η «Ολυμπία» αφηγείται την ιστορία μιας 33χρονης που αν και καρκινοπαθής γεννά ένα υγιέστατο αγοράκι και καταδεικνύει από την μια πλευρά την «κραυγή» της Ολυμπίας, που θέλει να κρατηθεί στη ζωή για το μωρό της κι από την άλλη τον «λυγμό» του πατέρα, που κατανοεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση από ιατρικής άποψης, καθώς και η πίστη της μάνας στο Θεό.

βιρουγκα
Το «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ και το βραβείο περιβάλλοντος WWF απέσπασε η «Βιρούνγκα» σε σκηνοθεσία Ορλάντο φον Άινζιντελ και η «Φλόγα» σε σκηνοθεσία των Dress Code – Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ.

ασημι
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν .

Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Stefi & Lynx, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου, παραγωγής Δάφνης Πανοπούλου

ασκαδια
Τα βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απέσπασε το «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή και το «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν .

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ).