Μουσική

“Λέξεις συλλαλητήριο” στους Ελεύθερους Πολιορκημένους

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, το εμβληματικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, παρουσιάζεται σήμερα, 22 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

σε μια “συναυλία με προεκτάσεις” όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο συνθέτης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πριν από λίγες ημέρες,  ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για τη σημασία του ποιήματος στη σημερινή εποχή υποστηρίζοντας πως «είμαστε όλοι πολιορκημένοι από την υποτέλεια, την έλλειψη φαντασίας». Έκανε λόγο για “τρεις σημαίνουσες λέξεις” στις οποίες, όπως είπε εστιάζεται το έργο και εκφράζονται “ως συλλαλητήριο, λέξεις ιδιαίτερα επίκαιρες στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα και είναι Λόγος, Έργο, Νόημα».

syntefksi Typou 2
«Είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών να επαναλαμβάνουν με επιμονή τα εμβληματικά έργα που αποτελούν την περιουσία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας που θα συμμετάσχει μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Κωνσταντάρα.
Η Καρυφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, μίλησε «για το ηθικό μεγαλείο και την αυτοθυσία της ελληνικής ψυχής και την πνευματική ελευθερία, που καλούμαστε όλοι να ξαναβρούμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές».
Η ίδια αποκάλυψε πως σε ηχογράφιση του έργου στην Αγγλία, τον ρόλο της αφηγήτριας θα έχει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.
Τα έσοδα της συναυλίας θα δοθούν για τη σίτιση παιδιών αδύναμων οικονομικά οικογενειών του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».